Fresh Press portal
Početna » Blog » Novalić u Dnevniku D: “Šećer je u ratu bio 30 KM, a sad je marka”
BiH Politika

Novalić u Dnevniku D: “Šećer je u ratu bio 30 KM, a sad je marka”

Novalić

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, gostovao je u Dnevniku D Federalne televizije gdje je odgovarao na pitanja u vezi sa predmetom “Respiratori”.

On je objašnjavao proceduru nabavke, te objasnio zašto je izjavio da su to odlični aparati.

Vlada Federacije je 12. februara donijela odluke o nabavci medicinske opreme za borbu protiv pandemije. Zavodu za javno zdravstvo i Federalnoj upravi Civilne zaštite je stavila zadatak da nabavi ne samo respiratore, nego i sva druga medicinska i higijenska sredstva. U vrijeme pandemije, panike, sve su države panično nabavljale respiratore”, kazao je Novalić.

O tome koja je firma, odnosno da je Srebrena malina bila dobavljač, Novalić tvrdi da nije znao i da je to pročitao iz medija.

“Počela su mi dolaziti čudna pitanja, na tim ponudama, Srebrena malina je egzotičan naziv za firmu za nabavku respiratora. Kada sam vidio da su jedini ponudili i nabavili – tamo je bila slika dvostrukih respiratora za kliničku primjenu. Kada sam saznao da je izabrana, u toj percepciji, da su to ti respiratori, došao sam aerodrom i rekao to. I to je bila ta zabluda. Ne bih rekao što sam rekao da sam znao”, izjavio je Novalić.

Na upit zašto je i kako Vlada KS nabavljala respiratore po cijeni od 50.000 preko UNDP-a, a Vlada FBiH skuplje i ne preko neke međunarodne institucije, Novalić je rekao:

Pitanje je kada. Šećer je u ratu bio 30 KM, a normalno je marka.”

Rekao je da želi da se istraga što prije završi kako bi istina izašla na vidjelo.

Povezani članci

Afera “Respiratori”: Sutra počinje suđenje Novaliću, Solaku i Hodžiću

DK

Optimistični Fadil Novalić kaže da bi Koridor Vc mogli završiti za jedno 6 ili 7 godina

E.H

Novalić najavio novu novčanu pomoć Vlade FBiH nižim nivoima

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više