Fresh Press portal
BiH Politika

Novi Grad će podijeliti 150 tona krompira koji su sami proizveli javnim kuhinjama, socijalno ugroženima i starijima

Krompir

“U proljeće ove godine kada se pojavila korona i kada je cijeli svijet blokiran, Civilna zaštita općine Novi Grad u saradnji sa JP Lokom i PD Butmir pored ostalih aktivnosti koje je provodila, obradila je oko 10 hektara (100 dunuma) do tada neobrađenog zemljišta na prostoru Rajlovca i zasadila krompir.

Bio je to dio refleksa i odgovora na krizu za koju niko nije znao na šta će izaći, da se prije svega prvo razmišlja o tome kako osigurati hranu. Širom naše države iz istog razloga velike površine do tada neiskorištenog zemljišta zasijane su raznim kulturama. Iako se hvala Bogu kriza sa hranom od koje se na neki način strahovalo nije desila, bila je to prilika da vidimo koliko više se može uraditi samo kada se potrudimo. Bogate zemlje na koje se često pozivamo kada hoćemo reći kako kod nas ništa ne valja, a kod njih je dobro, nemaju neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta, pa i to mnogo govori i o njima i o nama.

Nakon proljetne sjetve i provođenja svih agropedoloških mjera u toku ove sezone, u protekloj sedmici Civilna zaštita započela je kopanje krompira koji će biti prebačen u skladište. Očekuje se da prinosi budu oko 150 tona. Cijeli urod bit će podijeljen javnim kuhinjama, socijalno ugroženim porodicama i starijima koji nisu bili u prilici sami za sebe proizvesti zimnicu”, napisao je na svom Facebook profilu načelnik ove lokalne zajednice Semir Efendić.

U proljeće ove godine kada se pojavila korona i kada je cijeli svijet blokiran, Civilna zaštita općine Novi Grad u…

Gepostet von Semir Efendić am Samstag, 19. September 2020

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više