Fresh Press portal
BiH Politika

Nović prijeti: “Ili odlazak stranih sudija ili još teža kriza”

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović (SNSD) je danas u Sarajevu izjavio novinarima kako očekuje da će biti realizirani zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, usvojeni sinoć.

Ali bez obzira na zaključke Narodne skupštine RS, svi moramo da shvatimo, i oni koji se zaklinju u BiH, koji kažu ZAVNOBIH je rekao da je BiH i srpska i hrvatska i bošnjačka, ovim što se u posljednje vrijeme dešava, izgleda da BiH nije i srpska, pa ni hvratska čak, već samo bošnjačka. Ako smo mi u toj fazi, onda dobro treba da se zamislimo svi kuda mi idemo i šta mi to želimo” – smatra Nović.

Kazao je kako misli da je došlo vrijeme da se razgovara otvoreno o pitanjima i rada Ustavnog suda BiH, kao i pravosuđa u cjelini.

Napomenuo je da će se zakon naći vrlo brzo u parlamentarnoj proceduri, te da će svi imati mogućnosti „da na jedan realan način procjenimo da li je to realno da u ovoj fazi kažemo ‘stop’ stranim sudijama, da kažemo da će domaće snage rješavati sva ta pitanja“.

Pa otvoriti potpuno otvorena pitanja, ako želimo korak naprijed. Ako to ne budemo željeli, onda vjerovatno slijedi još teža kriza unutar BiH” – smatra Nović, prenose “Vijesti.ba“.

Poslanici stranaka sa srpskim predznakom u Narodnoj skupštini RS usvojili su sinoć osam zaključaka, kojima entitetski parlament, između ostalog, obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Također, obavezali su predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu te poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrendom zemljištu.

Povezani članci

Nović o mrtvoj državi BiH: “U ovoj zemlji niko ne zna ko je vlast, a ko opozicija”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više