Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Odmah reagovali: Iz HNS-a se oglasili nakon jasnih poruka iz Njemačke o situaciji u Bosni i Hercegovini i izmjenama Izbornog zakona

Oglasili su se iz HNS-a nakon što je Njemačka Vlada objavila zvanični stav o pregovorima koji se vode u Bosni i Hercegovini o reformi Izbornog zakona.

Kako se navodi u saopćenju Hrvatskog narodnog sabora, stavovi njemačke vlade već su naišli na zlonamjerne interpretacije domaćih političara.

“Stavovi njemačke savezne vlade nisu ni izašli u javnost, a već nailaze na razne zlonamjerne interpretacije i proizvoljna tumačenja. Jasno, prvi su u javnost i izašli isti oni čija je svrha biti sredstvo diskriminacije i narušavanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Želimo istaknuti kako apsolutno dijelimo zabrinutost njemačke vlade i saveznih vlasti oko reformskih procesa koji trebaju biti temelj stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine”, navodi Hrvatski narodni sabor.

Također, izrazili su zadovoljstvo što je BiH u fokusu evropskih država.

“Jednako važno, ističemo zadovoljstvo što se naša domovina nalazi visoko u fokusu velike europske zemlje i jedne od ključnih predvodnika Europske unije kao što je Savezna Republika Njemačka. Iz tih razloga u potpunostir azumijemo otvorenu zabrinutost njemačkih vlasti oko reformskih procesa u pogledu izbornog zakonodavstva”, navodi se.

Nakon toga, iz HNS-a su ukazali na važnost implementacije odluka Suda u Strasbourgu.

“Naime, legitimno predstavljanje, ukoliko nije koncizno ustavno i zakonodavno koncipirano i u potpunosti regulirano, doista može biti još jedno od dodatnih sredstava diskriminacije kakva je trenutno na snazi u političkom sistemu Bosne i Hercegovine. Prije svega tu želimo istaknuti važnost potpune implementacije svih odluka Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu (prije svega u predmetu ‘Sejdić i Finci’) kao i odluke Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić’”, ističu iz HNS-a.

Osim toga, navode kako je u stavovima Venecijanske komisije navedeno kako u BiH još nije sazrelo vrijeme za model državnog ustroja kroz vladavinu većine.

“U tački 48. Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić i Finci’, Venecijanska komisija doslovno navodi kako u Bosni i Hercegovini nije još sazrelo vrijeme za model državnog ustroja kroz vladavinu većine, ali da je nužno pronaći mehanizme u izbornom zakonodavstvu da kandidaturu mogu istaknuti i biti birani i pripadnici iz reda ‘Ostalih’, tj. i oni koji se ne izjašnjavaju pripadnikom konstitutivnih naroda”, objašnjavaju.

Iz HNS-a su u saopćenju ukazali na srž poruke koju je uputila njemačka vlast.

“Ukoliko bi legitimno predstavljanje podrazumijevalo da Hrvati biraju samo Hrvate ili Srbi samo Srbe, takav model dodatno bi vodio u podjele i podrazumijevao još veću diskriminaciju u demokratskom i nacionalnom pogledu i bio poraz za europsku Bosnu i Hercegovinu. Upravo je to srž poruke koja je upućena ispred njemačke savezne vlasti i u potpunosti podržavamo takve stavove. Hrvatski narodni sabor snažno zagovara unutarnje, društveno i političko ujedinjenje Bosne i Hercegovine bez diskriminacije bilo koga, kao niti pokušaja dominacije te se snažno protivi narativu ratne retorike i secesionističkih pretenzija”, mišljenja su u HNS-u.

Također, iz HNS-a ističu da svaki stanovnik BiH mora uživati pravo da se kandidira i bude biran na izborima.

“Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine mora uživati temeljno demokratsko načelo da se kandidira i da bude izabran. Neprihvatljivo je i poražavajuće da i danas dio naših građana, uključujući pripadnike Romske i/ili Židovske zajednice ili netko od pripadnika drugih nacionalnih manjina, nema takvu mogućnost. Ukoliko je izraz hrvatske političke volje, kao konstitutivnog naroda, da ih u tijelima vlasti na svim razinama predstavlja netko od pripadnika druga dva konstitutivna naroda, ili netko tko se izjašnjava kao pripadnik nacionalnih manjina, to je njihovo demokratsko pravo”, saopćili su.

U saopćenju, HNS ističe kako oni neće odustati od zahtjeva koji sprečavaju dominaciju brojčano veće zajednice.

“Hrvatski narodni sabor podsjeća da je legitimno predstavljanje Ustavni sud BiH izdvojio u svim svojim presudama. Hrvatski narodni sabor neće odustati od zahtjeva koji sprječavaju diskriminaciju i dominaciju brojčano veće konstitutivne zajednice koja je sve neustavne odredbe iskoristila čak tri puta u Predsjedništvu BiH, a takvo što kontinuirano radi na entitetskoj razini što je definirano u odluci Ustavnog suda BiH”, navodi se u saopćenju.

Na kraju, iz Hrvatskog narodnog sabora ističu kako oni zagovaraju sistem Belgije kao idealan politički model za BiH.

“Legitimno predstavljanje njemačke govorne zajednice i konstitutivna autonomija koju uživaju u Belgiji je primjer onoga što Hrvatski narodni sabor zagovara kao politički model u Bosni i Hercegovini. Jednakopravnost konstitutivnih naroda i legitimno predstavljanje jamče opstojnost, stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u saopćenju Hrvatskog narodnog sabora.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više