Fresh Press portal
BiH Politika

Održan drugi sastanak Aktiva žena Nezavisne bosanskohercegovačke liste Tuzla

4

Aktiv žena Nezavisne bosanskohercegovačke liste Tuzla održao je drugi po redu sastanak u TC Sjenjak na temu “Značaj porodice kao institucije i značaj žene kao sestre, majke, supruge i kćerke“.

Porodica je jedna od najstarijih ali i najbitnijih društvenih grupa. Porodica je univerzalna društvena institucija i kao takva je nerazdvojni pratilac društva i čovjekovog postojanja. Riječ je o društvenoj grupi koja je vezana krvnim srodstvom i vezama koje su različite prirode od običajno – vjerskih do pravno-ekonomskih.

Pitanje uloga žene u porodici i društvu je potrebno i važno pitanje budući da postoje pogrešna, možda zlonamjerna i tendenciozna mišljenja o neravnopravnom položaju žene u porodici i/ili društvu.

Na sastanku se takođe diskutovalo o različitim rodnim stereotipima kao utjecajima koji oblikuju ženinu ulogu unutar porodice. Rodni stereotipi su svakodnevno pristuni u medijima, gdje se sa različitim sadržajima šalje poruka ženama da trebaju biti dobre i vrijedne supruge, majke i domaćice, te im se nameću tradicionalni pristupi konstrukciji rodnih identiteta koji se najčešće vežu za sferu porodice u kojoj im najveću vrijednost predstavljaju djeca.

2

Aktiv žena Nezavisne bosanskohercegovačke liste Tuzla dokaz je da se uloga žene unutar porodice, ali i unutar društveno-političkog života, znatno promijenila. Danas žene obnašaju nekolicu uloga u porodici, a od toga uloga supruge, uloga majke, uloga obarovane osobe te radna uloga.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više