Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Oglasio se ministar unutrašnjih poslova KS zbog navoda kako je sam sebi uplaćivao 800 KM

Povodom niza navoda koji su se proteklih dana pojavili u medijima u vezi s plaćom ministra MUP-a KS i nabavke opreme u vrijednosti od oko 40.000 KM, Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, uputio je saopćenje za javnost.

– Dolaskom na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Sektoru za pravne i kadrovske poslove predao sam potrebnu dokumentaciju kako bih zasnovao radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS. Sektor za pravne i kadrovske poslove dostavlja Sektoru računovodstva godine radnog staža i druge potrebne podatke za obračun plaće. Za januarsku plaću, koja mi je isplaćena u februaru i koja je prva puna plaća koju sam primio u MUP-u KS, Sektor računovodstva mi je po automatizmu isplatio i dodatak od 30 posto po osnovu posebnih uvjeta rada, kao što je isplaćivao i svim ministrima MUP-a KS prethodnih godina – istakao je Katica.

Naveo je kako nije podnio zahtjev za dodatak niti ga je sebi dodijelio, a, kako pojašnjava, nije znao kako će mu biti isplaćen.

– Dakle, informacija da sam sebi dodijelio 800 KM koje mi ne pripadaju je neistinita i pokušaj određenih struktura, a u svjetlu posljednjih dešavanja, da spinovanjem informacija diskreditiraju i mene i Vladu KS.

Kada je u pitanju nabavka opreme, a u čemu se posljednjih dana pisalo, želim da informiram javnost o sljedećem:

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, Vlada Kantona i ministar dužni su osigurati sve uvjete za samostalan i nesmetan rad Uprave policije radi efikasnog obavljanja svih poslova iz njene nadležnosti i omogućiti Upravi policije da samostalno koristi sredstva za rad.

U budžetu za 2018. godinu za opremanje policijskih objekata odobreno je 70.000 KM. Prema zahtjevu Uprave policije, pokrenut je postupak za nabavku 129 metalnih ormara i 20 klupa za svlačionice. S obzirom na to da je ponuda za ormare bila znatno niža od procijenjene, od Uprave policije zatražen je zahtjev za nabavku kako bi se odobrena budžetska sredstva namjenski utrošila, a što je uključivalo nabavku klima-uređaja, računarske opreme, namještaja i policijskih kućica – tvrdi Katica.

Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo sredinom decembra uputio je akt u kojem je, između ostalog, zatražio neophodnu opremu za opremanje Policijskog odjeljenja Rajlovac, Druge policijske uprave, Policijske stanice Stari Grad i Odjeljenja za saobraćajne istrage.

Tvrdi kako su na osnovu zahtjeva 24. decembra donesene četiri odluke u kojima se određivalo pokretanje postupka dodjele ugovora putem direktnog sporazuma za nabavku klima-uređaja, računarske opreme, namještaja i policijskih kućica.

– Napominjem da u momentu donošenja tih odluka nisam uopće bio na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova KS jer sam na funkciju ministra imenovan 26. decembra 2018. godine i da su odluke donesene prije mog dolaska na čelo ove institucije – pojašnjava ministar.

Tvrdi kako je po zakonu obavezan omogućiti Upravi policije da samostalno koristi sredstva za rad.

– Da nisam potpisao odluke za nabavku opreme potrebne za rad Uprave policije, određene strukture bi spinovale da onemogućavam rad Uprave policije, kao što sada insinuiraju i spinuju da je ministar MUP-a KS nabavio sebi namještaj i računare za 40.000 KM, a ne policiji, i da sam sebi isplaćujem 800 KM – istakao je Katica.

Na kraju ministar tvrdi kako će zbog klevete i iznesenih laži podnijeti tužbu protiv određenih internet-portala.

 

 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više