Fresh Press portal
BiH Politika

Otvoreno pismo Edima Kadića: Političke stranke u Gradu Tuzla u službi građana, san ili java?

Na 30. Redovnoj sjednici GV-a Tuzla, samostalni vijećnik Edim Kadić, predložio je da se vijećnici odreknu jednog mjesečnog paušala kako bi pomogli radnicima koji su radili na Velikoj pijaci u Tuzli i tako pomogni svima koji su ostali bez ičega nakon strahotivog požara.

Tokom rasprave klubova stranaka Gradskog vijeća Tuzla, svi vijećnici GV Tuzla su odbili pomenuti prijedlog.

Edim Kadić, predsjednik Gradskog odbora NBL-a, napisao je otvoreno pismo koje prenosimo u cijelosti…

“Nakon što je Veliku pijacu u Tuzli zahvatio veliki požar i izazvao nemjerljivu štetu koju će ponajviše osjetiti prodavači na ovoj gradskoj pijaci, koji su na ovaj način prehranjivali sebe i svoje porodice kao svaki moralan i društveno odgovan čovjek koji predstavlja građane Tuzle u GV-u Tuzla i koji suosjeća sa svojim sugrađanima na 30. Redovnoj sjednici GV-a Tuzla predložio sam da se pored sredstava koja će biti obezbijeđena iz budžeta Grada Tuzla, a koja su jako mala u odnosu na razmjeru katastrofe koja nas je zadesila, dio sredstava bude obezbijeđen i iz sredstava namijenjenih za finansiranje političkih stranaka, naknada za komisije u radnim tijelima GV Tuzla i vijećničkih paušala u Gradu Tuzla.

Nažalost nakon pauze koja je uslijedila nakon mog prijedloga da bi kolege vijećnici i klubovi vijećnika konsolidovali svoje redove nakon mog prijedloga jer kao da ih je u najmanju ruku zadesila jučerašnja sudbina prodavača na Gradskoj pijaci u Tuzli i kao da im je izgorilo sve što su godinama pošteno sticali i od čega su hranili svoje porodice došli su do zaključka da je moj prijedlog politikanstvo i korištenje tuđe nesreće u političke svrhe te ga nažalost odbili.

Dragi gradonačelniče, vijećnici, predsjednici Klubova vijećnika i predsjednici GO stranaka u GV- Tuzla da li je politikanstvo da su u Gradu Tuzla naknade za finansiranje političkih stranaka među najvećim u BiH?

Da li je politikanstvo odreći se dijela svojih mjesečnih primanja iz budžeta Grada Tuzla da bi se pomoglo velikom dijelu naših sugrađana u nevolji?

Da li je politikanstvo davati politička saopštenja i tražiti pomoć naravno iz budžeta i novca svih građana u trenucima kada požar još nije ni ugašen?

Da li je Vaša moralna obaveza pomoći građanima koje zastupate i na čije ime ostvarujete ogromna mjesečna primanja?

Da li mislite da je u ovim trenucima kada ne znaju šta im donosi dan a šta noć, prodavače na Velikom pijaci u Tuzli briga za politikanstvo?

Da li mislite da je djecu prodavača koja možda sutra neće imati novca za užinu u školi i na fakultetu briga za politikanstvo?

Da li Vas je poslije ovakve odluke sramota uzeti vijećnički paušal za ovu sjednicu GV-a Tuzla?

Da li smatrate da je dovoljno oko 50 hiljada KM iz bužeta grada Tuzla da se nadoknadi sva šteta nastala jučerašnjim požarom?

Da li mislite da je pomalo ironično da obezbijedite besplatne štandove za prodavače kojima je u jučerašnjem požaru sva roba izgorila?

Ovo je u najmanju ruku još jedna sramna odluka GV-a Tuzla kojom se dokazuje da su interesi političkih stranaka, gradonačelnika i vijećnika u Gradu Tuzla već odavno prevazišli interes građana Grada Tuzla i da je sve, pa čak i katastrofe poput jučerašnje podređeno finansiranju političkih stranaka, naknada za komisije u radnim tijelima GV-a i vijećničkim paušalima.

U vrijeme slijedeće predizborne kampanje građanima Tuzle obećajte da će te bez obzira na sve i bez obzira na razmjere svih katastrofa koje ih mogu zadesiti uredno naplatiti naknade za finansiranje političkih stranaka, naknade za članove komisija i vijećničke paušale, a do tada svima nama uredno zamazujte oči incijativama koje se odnose na pomoći ko zna za šta naravno iz budžeta Grada Tuzla jer ste na ovaj način dokazali da se niste spremni odreći ni djelića novca koji uredno naplaćujete iz bužeta i koji već dugo godina smatrate isključivo svojim.

S poštovanjem
Edim Kadić
Samostalni vijećnik u GV Tuzla”

Napomena: Izneseni stavovi u tekstu ne predstavljaju obavezno i stavove redakcije Fresh Press portala

Povezani članci

Prijedlog o ukidanju finansiranja političkih stranaka za vrijeme pandemije koronavirusa

E.H

Da li će Edim Kadić biti kandidat za gradonačelnika grada Tuzla?

E.H

Sveukupni progres – Novogodišnji poklon NBL-a Tuzli

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više