Fresh Press portal
Početna » Blog » PDA BiH poziva SDA Federalnu i Kantonalnu vladu da migrantski vruć krompir ne prebacuju na Tuzlu
BiH Politika

PDA BiH poziva SDA Federalnu i Kantonalnu vladu da migrantski vruć krompir ne prebacuju na Tuzlu

PDA

Pokret demokratske akcije Bosne i Hercegovine protivi se prijedlogu premijera Tuzlanskog kantona da lokacija za smještaj migranata bude u objektima zatvorenog rudnika Bukinje, ignorišući pri tome odluku Gradskog vijeća Tuzla kojom se ne želi migranstki centar u Tuzli.

Naime, aktuelna Vlada Federacije BiH na čelu sa SDA, koja je 14. novembra ove godine donijela odluku da se kasarna u Ljubačama dodijeli Vijeću ministara – Ministarstvu sigurnosti BiH za smještaj migranata o ovoj temi nije informisala niti je tražila mišljenje istostranačke Vlade na kantonalnom nivou.

Obrazlažući da dijelovi tražene lokacije na Ljubačama, tačnije bivše kasarne još uvijek nisu deminirani, te da se nalazi u neposrednoj blizini naselja, ali i poslovnoj zoni, premijer Tulumović, očigledno, ne želeći konfrontacije, svom je šefu i Federalnoj vladi izašao u susret i i predložio lokaciju na Bukinju, za koju je, naravno, potrebna saglasnost lokalne zajednice.

Tulumovića, koji je izjavio da Vlada TK ima želju da pomogne migrantima, ali da je to posao lokalnih gradskih vlasti, podsjetit ćemo da su prema članu 3. Zakona o strancima, nadležni Vijeće ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Služba za poslove sa strancima, Granična policija BiH i ostala policijska tijela u BiH.

Naime, u posljednjih nekoliko mjeseci svjedoci sve većeg priliva migrantske populacije koju viđamo na ulicama Tuzle, jedne od tranzitnih tačaka, u kojoj se desilo nekoliko incidenata i teških kaznenih djela. Migrantima svakako treba pružiti ljudsku, svesrdnu i nesebičnu pomoć na njihovom putu, ali ne na uštrb osnovnih prava, slobode i sigurnosti građana Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

Stoga, pozivamo gore navedene institucije da se pozabave problemom migrantske krize, te da ovaj vrući krompir Vlada FBiH ne prebacuje u ruke Tuzlanskog kantona, a ovi na gradsku vlast, nego da iznađu adekvatno rješenje za sve – migrantima humanije uslove, a svima zajedno sigurnost i bezbjednost.

Ujedno pozivamo Stranku demokratske akcije i predstavnike ove stranke po sarajevskim funkcijama da prestanu trgovati sa Tuzlom i Tuzlanskim kantonom i zaštite interese ovog kraja koji decenijama prodaju svojim podaničkim mentalitetom čim pređu Karaulu.

Tuzla i Tuzlanski kanton u svim segmentima života mogu biti jedino adekvatno i sigurno predstavljeni i zaštićeni od istinskih predstavnika i stranaka sa sjedištem u ovom kantonu.

Povezani članci

SDA: Hitno uputiti pomoć Sandžaku, Vijeće ministara što prije da rasporedi doniranu medicinsku opremu

E.H

SDA: Štetu će pretrpjeti jedino Hrvatska, poziv građanima BiH da ljetuju u Neumu

E.H

Klub SDA traži zabranu izgradnje malih hidroelektrana u FBiH

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više