Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Pet feninga za lokalne ceste “poješće” budžetlije

Novi Nacrt zakona o akcizama, koji je većinom glasova juče utvrdio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UO UIO), sporan je zato što se predviđeno povećanje akcize na naftu i naftne derivate od 15 feninga „gubi“ u opštoj potrošnji.

Posebno je sporan iznos od 5 feninga koji je novim Nacrtom zakona predviđen za utrošak za cestogradnju putem direkcija cesta u kantonima i opštinama u Republici Srpskoj, rekao je danas za BHRT direktor Autocesta Federacije Adnan Terzić.

“Kad govorimo sada o povećanju od 15 feninga opet imamo 10 feninga za autoceste i opet su oni apsolutno transparentni. Ovih 5 feninga koji bi išli za ceste i direkcije cesta kantona i općina u Republici Srpskoj, one opet spadaju u tu kategoriju da dođu u budžet i budžet ih usmjerava prema krajnjim korisnicima. Znači opet ulazi u tu netransparentnu sferu“, upozorio je danas Terzić u izjavi za BHRT.

U Autocestama Federacije tvrde kako dio akciza koji ide na njihov račun ni na koji način nije podložan manipulaciji niti se može trošiti na druge namjene.

Da se povećanje od 15 feninga, prema juče utvrđenom Nacrtu zakona o akcizama u BiH, „gubi“ u opštoj potrošnji ranije je upozorio i Muhamed Kozadra, član Upravnog odbora Uprave iz reda eksperata koji predstavlja Federaciju BiH.

“Po ovom prijedlogu koji je ponovo prošao ovdje se gubi 15 feninga ove akcize za puteve i ona se pripaja toj akcizi tako da ona ima karakter opće potrošnje, a ne karakter namjenske“, rekao je Kozadra.

Pitajući se na koji način će se poslanici i delegati u državnom Parlamentu odnositi prema ovome pitanju, Kozadra je upozorio da novi Nacrt zakona o akcizama ne bi trebao proći u ovoj formi i to bez obzira na pritiske međunarodne zajednice ili bilo koga drugog.

Podsjećamo, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH na jučerašnjoj sjednici usvojio je identičan tekst Zakona o akcizama koji je već ranije prošao proceduru u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ovakvom rješenju usprotivio se i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić koji je upozorio da raspodjela prihoda od povećanja akciza neće biti transparentna i potrošena namjenski, te je ocijenio da ovakav prijedlog neće proći proceduru u Predstavničkom domu državnog Parlamenta, prenosi Fokus.ba

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više