Fresh Press portal
BiH Politika

Pod pritiskom Čovića, Izetbegovića i Dodika – CIK će odgoditi lokalne izbore?!

Čović

Centralna izborna komisija (CIK) BiH sutra će donijeti odluku o odgodi lokalnih izbora, kazali su za “Nezavisne” u CIK-u BiH.

Sjednica će se održati u subou, 23. maja, a nakon toga, članovi CIK-a obratit će se novinarima.

Inače, danas istječe rok od 15 dana za objavu lokalnih izbora.

Na ovakvu odluku CIK-a presudno su utjecali stranački lideri Milorad Dodik, Dragan Čović i Fahrudin Radončić, koji su osporili legitimitet aktuelnom sazivu CIK-a.

Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović imali su na pres-konferenciji prije dva dana identičan stav o Centralnoj izbornoj komisiji nazivajući je nelegalnom te prizivajući sud da reaguje nakon imenovanja novih članova CIK-a.

Za mene je nedopustivo da institucija kakva je CIK, može doživjeti u parlamentu ono što se desilo. Vrlo jasno je kazano da ne mogu biti oni koji su bili na listama ili članovi političkih stranaka, članovi CIK-a. Ovo izborno povjerenstvo morat će doživjeti promjenu i očekujemo da se to desi i ono je za mene nelegitimno kao što je to i “drugi bošnjački član Predsjedništva” i zato imam takav odnos kakav imam”, kazao je Čović.

Dodik je kazao da “nećemo dozvoliti da se u RS provode izbori dok je ovakva Centralna izborna komisija.”

Mi ćemo formirati svoju komisiju. Vlast u RS ima dvije trećine parlamenta i ništa to ne može osporiti. Možemo donijeti Ustav, nemojte da nas neko nagoni na to”, kazao je Dodik.

Razgovarali smo o tome da postoje sredstva koja se mogu odobriti za održavanje lokalnih izbora, ali ovdje su problem nelegalno izabrani članovi CIK-a. Centralna izborna komisija koja je u mandatu, ne može otići sve dok se ne implementiraju rezultati izbora, a to nije učinjeno. Mi nemamo ništa protiv održavanja izbora. Mi se nadamo da će sud poništiti izbor članova CIK-a i tada bi se mogla odobriti sredstva. Ovdje nisu problem sredstva, već CIK koji je nezakonito izabran, onda prihvatate situaciju i da izbori budu nezakoniti”, kazao je Dodik.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je prije nekoliko dana da bi bilo dobro spojiti lokalne i opće izbore.

Na pitanje novinara o održavanju ovogodišnjih izbora, kazao je da za njega nije loša opcija da se lokalni izbori, koji bi trebali biti održani u oktobru, spoje s općim izborima za dvije godine kako BiH ne bi bila u stalnoj izbornoj kampanji.

S druge strane, mišljenja je da u ovom trenutku izbori nisu prioritet, ponovivši svoj stav o izbornim krađama u proteklih nekoliko izbornih ciklusa.

Za dvije godine mogli bismo prvo depolitizirati Centralnu izbornu komisiju (CIK), a potom organizirati fer i poštene izbore. Važnije je da li će izbori biti organizirani na fer način nego da li će biti za dva ili tri mjeseca“, smatra Radončića.

Radončić je jučer podržao Dodika i Čovića kazavši da Centralna izborna komisija sastavljena od pet stranačkih ličnosti nema legitimitet.

S jedne strane, imate legalistički koncept da izbori budu održani i treba da budu održani. S druge strane, CIK je sastavljen od pet stranačkih ličnosti. Imate dva iz SDS-a, dva iz SDA i DF-a i ta komisija gubi svoj legitimitet” – naveo je Radončić.

On je naglasio da će zakazivanje lokalnih izbora zavisiti od ljudi koji imaju pravo veta, odnosno da li će SNSD ili, eventualno, HDZ biti protiv toga.

Ako budu protiv toga, izbora neće biti” – otkrio je Radončić.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više