Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

PODACI ‘PREOSJETLJIVI’ – May zna finansijere terorizma u zemlji, ali…

Nedavno su u Velikoj Britaniji teroristički napad u Manchesteru planirali i izveli pripadnici libijske islamističke skupine, od kojih su neki politički azil od Londona dobili još u vrijeme vladavine pukovnika Muammara Gaddafija, a otac počinitelja napada je blizak libijskom ogranku Al-Qaede, Libijskoj islamskoj borbenoj skupini (LIFG), koja je vodila glavnu ulogu na terenu tokom oružane pobune i rušenja libijske vlade 2011. U Manchesteru je nedavno na koncertu ubijeno 23 mladih, među kojima je bilo i djece, a 116 ih je ranjeno.

Preksinoć su u Londonu u terorističkom napadu tri napadača ubila najmanje šestero ljudi, od kojih je nekoliko pregaženo kamionom, a ostali su ubijeni noževima i mačetama. Osoba koja je bila na Londonskom mostu nakon incidenta je novinarima rekla da je vidjela tri osobe s prerezanim vratovima. ISIL na svojim stranicama pozdravlja napad, a jedan svjedoka je za BBC izjavio da su napadači vikali: “Ovo je za Allaha”. Sva trojica napadača su ubijena od strane policije, prenosi Logicno.com

Dakle, opet se vraćamo na isti problem i uvjerenje zapadnih kancelarija da se u ostvarenju geopolitičkih ciljeva može služiti terorističkim skupinama, ali da one neće ugroziti sigurnost njihovih građana. I opet se vjerojatno radi o skupini radikaliziranoj u krugovima koji propagiraju radikalnu verziju islama, potpuno nepoznatu većini muslimanskih zemalja, a čije širenje financiraju Saudijska Arabija i zaljevske monarhije.

Teroristički napad u Londonu se dogodio samo pet dana nakon što je Jessica Elgot za The Guardian otkrila da su britanske vlasti blokirale istragu o financiranju terorizma u Velikoj Britaniji od strane saudijskog režima.

U svom članku novinarka Jessica Elgot citira svoje izvore iz Ministarstva unutarnjih poslova Velike Britanije, koje navodi kako rezultati istrage o financiranju i potpori radikalnim islamističkim skupinama u inozemstvu po nalogu bivšeg premijera Davida Camerona nikada neće biti objavljeni.

Istraga je otkrila i tokove novca za ekstremističke skupine koje djeluju u Velikoj Britaniji i Jessica Elgot vjeruje da je bila fokusirana na Saudijsku Arabiju, koja je u više navrata optužena kao izvor financiranja islamskih terorista.

Istraga je pokrenuta kao dio dogovora s Liberalnim demokratima u zamjenu za njihovu podršku za jačanje britanskih zračnih udara protiv ISIL-a u Siriji u decembru 2015. godine.

The Observer je u januaru prošle godine izvijestio da je posebni tim britanskog Ministarstva unutarnjih poslova dobio izravnu naredbu od vlade da istraži strana sredstva za ekstremističke skupine u Velikoj Britaniji, a da rezultate pokažu Theresa May, bivšoj ministrici unutarnjih poslova u vladi Davida Camerona, sada premijerki Ujedinjenog Kraljevstva.

Međutim, 18 mjeseci kasnije, Ministarstvo unutarnjih poslova je potvrdilo kako izvješće još nije bilo dovršeno i reklo kako ne bi bilo dobro objaviti “vrlo osjetljive sadržaje“.

Odluka o budućnosti istrage će biti poduzete “nakon izbora iduće vlade”, rekao je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova.

Danas, nakon serije strašnih terorističkih napada na britanske državljane proteklih mjeseci, izvješće i dalje “nepotpuno” i još nije neobjavljeno.

“Nije tajna da je Saudijska Arabija, među prvima, osigurava sredstva za stotine džamija u Velikoj Britaniji, podupire tumačenje vrlo oštre struje vehabijskog islama. Često se u tim institucijama širi britanski ekstremizam” – piše novinarka The Guardiana.

Sadržaj izvješća može biti politički i pravno osjetljiv. Saudijsku Arabiju, koja je izvor sredstava za islamističke fundamentalističke propovjednike u džamijama, nedavno je posjetila premijerka Theresa May.

U decembru prošle godine je procurilo izvješće Savezne njemačke obavještajne službe, koja je optužila više skupina iz Perzijskog zaljeva da financira radikalne vjerske škole i selafijske propovjednike u džamijama, nazivajući tu praksu “dugoročnom strategijom uticaja na zemlju”.

Lider Liberalnih demokrata, Tim Farron, insistira da izvješće, kada bude završio, mora biti i objavljeno, unatoč zabrinutosti u britanskoj vladi zbog osjetljivih informacija sadržanih u dokumentu.

“Ovaj kratkovidan pristup se mora promijeniti i imena financijera terorizma moraju biti objavljena. Ako su konzervativci ozbiljni u zaustavljanju terorizma na našim obalama, oni moraju ponovo otvoriti istragu o inozemnom financiranju nasilnog ekstremizma u Velikoj Britaniji” – rekao je Farron.

Međutim, ako bolje poslušamo izjavu lidera britanskih liberala, njemu je stalo da  “ekstremizam ne uđe u Veliku Britaniju”, odnosno, treba ga zaustaviti na obalama Ujedinjenog Kraljevstva, dok ga ostatak svijeta pretjerano ne interesira. Dobra je stvar da bi se u slučaju objave izvješća saznala imena zaljevskih šeika, koji kroz selafijske medrese, džamije i islamske centre radikaliziraju mlade britanske muslimane. Međutim, iako “nepotpuno”, izvješće je i dalje poznato samo britanskoj premijerki, koja je, uz svoje saudijske prijatelje, njegovim skrivanjem suodgovorna za terorističke napade i smrt nevinih civila u Velikoj Britaniji.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više