Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Pompeo optužio Kinu za genocid nad muslimanima

Odlazeći američki državni sekretar Mike Pompeo ponovo se obrušio na Kinu, kazavši da njena politika prema muslimanima i etničkim manjinama u zapadnoj regiji Xinjiang predstavlja “zločin protiv čovječnosti” i “genocid”. Rijetko korištena terminologija sasvim sigurno će izazvati ljutitu reakciju Pekinga.

Pompeo je iznio te navode samo 24 sata prije nego što novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost. Nije bilo nikakve trenutne reakcije iz nastupajućeg Bidenovog tima, iako su on i članovi njegovog tima za nacionalnu sigurnost u prošlosti izražavali podršku takvim navodima.

Tvrdnje američkog državnog sekretara neće imati nikakve trenutne reperkusije, iako bi zakonske implikacije takvih optužbi mogle značiti da SAD moraju to uzeti u obzir u formuliranju svoje politike prema Kini.

Mnogi od onih koji su optuženi da su učestvovali u represiji već su pod američkim sankcijama. Optužbe za genocid znače da će se sada nove mjere lakše uvoditi.

“Nakon pažljivog razmatranja dostupnih činjenica, ustanovio sam da je barem od marta 2017. Narodna Republika Kina, pod direktivom i kontrolom kineske Komunističke partije, počinila zločine protiv čovječnosti nad većinski muslimanskim Ujgurima i pripadnicima ostalih etničkih i vjerskih manjinskih grupa u Xinjiangu”, navodi Pompeo.

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više