Fresh Press portal
BiH Politika TOP VIJESTI

Ponovo najavio raspad BiH – Dodik pokušava državi uzeti grunt i prepisati ga na entitete

Predstavnici Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, neće učestvovati u radu državnih tijela, nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio Zakon o poljoprivrednom zemljištu u RS-u, prema kojem su javna poljoprivredna dobra trebala biti uknjižena kao vlasništvo RS-a, uz objašnjenje da je to pitanje isključivo u nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Odluka Ustavnog suda pojačala je političku krizu u zemlji, a član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i predsjednik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, osim blokada rada državnih tijela, ponovo je najavio “raspad Bosne i Hercegovine”, piše “Al Jazeera Balkans“.

Dodik je u četvrtak zatražio izmjene Ustava Bosne i Hercegovine na način da se iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine otpuste strane sudije, koje trenutno osiguravaju transparentnost rada tog suda. On je optužio međunarodnu zajednicu, ambasade zapadnih zemalja u Bosni i Hercegovini, da se miješaju u unutrašnje stvari zemlje, insistirajući na odlasku iz Bosne i Hercegovine i visokog predstavnika međunarodne zajednice, kao vrhovnog tumača Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je 1995. godine zaustavio rat u zemlji.

Do ratnih ciljeva političkim pritiscima

Dodik je rekao da zapadne ambasade u Bosni i Hercegovini rade u korist Bošnjaka, a na štetu RS-a, najavljujući radikalne poteze, među njima i odbacivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Vjerujem da je Bosna i Hercegovina u bezizlaznoj situaciji”, kazao je Dodik, ali ipak vjeruje da će se očuvati mir i tragati za političkim rješenjima, dodajući kako je lično odlučan ne dopustiti bilo kakvu intervenciju međunarodne zajednice koja je svojim “idealizmom” narušila odnose u Bosni i Hercegovini.

Dodikova je teza kako je stoga nužan novi razgovor o odnosima u Bosni i Hercegovini bez uplitanja međunarodne zajednice.

Muharem Cero, bivši član Komisije za državnu imovinu Bosne i Hercegovine, kaže da je jedan od uslova za odlazak predstavnika međunarodne zajednice iz Bosne i Hercegovine “prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih razina vlasti”, koje domaće vlasti ne uspijevaju postići još od 2005. godine, kada je tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown donio Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom do donošenja državnog zakona koji bi to pitanje uredio.

Dodik zagovara koncept koji podrazumijeva da se državi Bosni i Hercegovini oduzme grunt i upiše na entitete”, rekao je Cero za Al Jazeeru.

“SDA je SNSD-u dala mehanizam blokade”

Smatra da je to nemoguće, dodajući da je rat u Bosni i Hercegovini devedesetih godina također motiviran željom za teritorijom Bosne i Hercegovine. Ocjenjuje da se ti neuspjeli ciljevi sada pokušavaju realizirati političkim pritiscima i ucjenama.

Dodika zagovara koncept etnicizacije grunta”, kazao je Cero te pozvao međunarodnu zajednicu da moderira u rješavaju ovog pitanja.

Govoreći o posljedicama koje novonastala situacija može imati po stabilnost u Bosni i Hercegovini, Cero kaže da u slučaju ugrožavanja mira u zemlji visoko predstavnik ima mandat Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvati proširenje međunarodnih oružanih snaga na prostor Bosne i Hercegovine.

Damir Arnaut, nezavisni zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kaže da “Daytonski ustav [Bosne i Hercegovine] ima ugrađen mehanizam koji onemogućava blokadu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, takozvano prisilno učešće. Ukoliko u drugom krugu glasanja najmanje deset zastupnika ili delegata iz RS-a ne glasa protiv neke odluke, ta odluka je usvojena, rekao je Arnaut za Al Jazeeru.

Problem je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, u kojem SNSD može opstruirati donošenje odluka, kaže Arnaut, optužujući da je SNSD-u mehanizme blokade omogućila vodeća stranka u drugom entitetu, Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno Stanka demokratske akcije (SDA).

Sudija koji se ‘predao’ političarima

Stvarni državni udar Arnaut vidi u izjavi Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, krovne pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini, koji je najavio da će pratiti političke zaključke Narodne skupštine RS-a o blokadi državnih organa.

Tegeltija je “poistovijetio pravosudne s političkim (zakonodavnim i izvršnim) organima vlasti, svojom izjavom da će pratiti političke zaključke Narodne skupštine RS-a”, kaže i dodaje kako je “to je čovjek koji priča o nezavisnosti pravosuđa, a ovom izjavom se stavio pod potpunu političku kontrolu Milorada Dodika”.

Iz Ureda visokog predstavnika u srijedu su saopćili da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine kamen-temeljac na kojem počiva ustavni okvir Bosne i Hercegovine te da su entiteti obvezni potpuno poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koje su konačne i obavezujuće.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine podržali su i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini te Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Opasne najave Željka Komšića: “Podnijet ću krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika”

E.H

Milorad Dodik: “Stranci prave krize tamo gdje su Srbi”

E.H

Krize će nestati kada nestane Dodika sa političke scene

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više