Fresh Press portal
BiH Politika

Povećanje minimalnih penzija za 7,5 posto

Redovnim povećanjem od oko četiri posto u aprilu bit će obuhvaćeno svih 415.689 penzionera

Dobre vijesti za penzionere u Federaciji BiH stigle su jučer iz Federalnog zavoda PIO/MIO. Minimalne penzije porast će dva puta, i to za 7,5 posto, rekao je za „Dnevni avaz“ Zijad Krnjić, direktor Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

 Retroaktivna isplata  

Prvo redovno povećanje desit će se u aprilu, a drugo čim bude usvojen budžet FBiH, što bi trebalo biti već danas na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH prenosi Avaz.

Kako je ranije i najavljeno iz Zavoda PIO, redovno povećanje za oko četiri posto bit će 15. aprila. Njime će biti obuhvaćeno svih 415.689 penzionera, koliko ih je sada na listi za isplatu, osim onih koji primaju maksimalne iznose penzija od 2.174 KM.

– Kao jedna od najbitnijih novina koje je donio novi Zakon o PIO jeste godišnje usklađivanje penzija. Zakon je definirao da će penzije biti usklađivane 15. aprila s koeficijentom koji se dobije kao zbir 50 posto porasta BDP-a i 50 posto indeksa potrošačkih cijena – kazao je Krnjić za Avaz.

On je podsjetio da je isplata aprilskog povećanja retroaktivna, odnosno s primjenom se počinje od 1. januara.

Kada je riječ o vanrednom povećanju, ono će se odnositi samo na minimalne penzije, koje će po usvajanju federalnog budžeta porasti za oko 3,2 ili 3,5 posto.

Ovaj vanredni rast bio je planiran za početak godine. Zavod je 10. januara Vladi uputio prijedlog da najniže penzije budu povećane i da one, umjesto dosadašnjih 348,06 KM, iznose 359,2 maraka.

Treba 90 miliona

U informaciji koja je tada dostavljena navedeno je da će tim povećanjem biti obuhvaćeno 193.800 penzionera.

Krnjić je dodao da će za ova dva povećanja penzija u 2019. godini trebati dodatnih oko 90 miliona KM, a prema sadašnjim i procjenama ekonomskih kretanja u FBiH, Zavod će imati dovoljno prihoda za to.

415.689 ukupno penzionera

4 % redovno povećanje

193.800 penzionera s minimalnim primanjima

3,2 ili 3,5 % povećanje minimalnih penzija

348,06 KM iznosi sadašnja minimalna penzija

359,2 KM iznosit će minimalna penzija s vanrednim povećanjem

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Broj penzionera u BiH za pet godina porastao za više od 50.000

E.H

Za četiri godine 15.000 penzionera više

E.H

Od koga je – dosta je! Penzioneri za najnižom penzijom danas će dobiti dodatnih 12,50 KM

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više