Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Pred zgradom Vlade Federacije sve više boraca: Traže ostavku ministra Bukvarevića

Unatoč protivljenju čelnika većine boračkih organizacija, koje okupljaju bivše pripadnike Armije BiH i HVO-a i izostanku političke podrške, veliki broj demobiliziranih boraca stigao je danas u Sarajevo iz svih dijelova BiH.

Prema nezvaničnim procjenama, u blizini zgrade Vlade Federacije BiH, ispred koje je ranije postavljena zaštitna ograda, okupilo se oko hiljadu nezadovoljnih boraca. Očekuje se da će u narednim satima taj broj biti još i veći, budući da zbog snijega na putevima, kasne autobusi iz nekoliko gradova.

Borcima se obratio Selvedin Bulbul, predsjednik Savjeta branilaca/branitelja koji je pročitao Rezoluciju, odnosno zahtjeve upućene Ministarstvu za pitanja boraca FBiH.

Okupljeni traže ostavku federalnog ministra Salke Bukvarevića i poručuju da će se razići tek kada Rezolucija bude prihvaćena.

Nezadovoljni borci okupljeni oko Savjeta također se žale da su već danima u medijskoj blokadi, da su izloženi pritiscima i tvrde kako su pojedini autoprijevoznici otkazali autobuse, u strahu da bi kasnije mogli ostati bez ugovorenih poslova u lokalnim sredinama.

Borci/branitelji traže ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja na području FBiH, formiranje jedinstvene baze bivših boraca, uvođenje mjesečne novčane naknade za sve bivše borce, a te naknade ne bi trebale biti manje od 320 KM, koliko iznosi minimalna penzija u FBiH. Također, žele i nastavak revizije boraca da se utvrdi ko se stvarno borio za ovu državu.

Zbog protesta boraca Alipašina ulica u Sarajevu je zatvorena za sav saobraćaj.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više