Fresh Press portal
Politika Svijet

Premijerka Škotske održala komemoraciju: “Srebrenički genocid se nikada ne smije zaboraviti”

Sturgeon

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon predvodila je komemoracije u Škotskoj povodom obilježavanja 25. godišnjice srebreničkog genocida.

Dobrotvorna organizacija “Sjećanje na Srebrenicu u Škotskoj“ održava niz virtualnih događaja o širenje poruka o zločinima koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini.

Premijerka Škotske je istakla da se 1. jula, navršava se četvrt vijeka od najvećeg zločina na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata

Imala sam ogromnu privilegiju da posjetim Srebrenicu i sretnem preživjele genocida, kao i članove njihovih porodica koji se i dan-danas bore za očuvanje sjećanja na svoje najmilije. Bol i patnja koju su pretrpeli nezamislivi su, ali se trude i uporni su da nastave stvarati bolji svijet. Zločini poput srebreničkog genocida ne događaju se preko noći. Kada je dozvoljeno mržnji i bahatosti da prodru u bilo koji dio društva, svi smo u riziku od manje mirnog i tolerantnog svijeta. Iako je prošlo 25 godina od kada im je život oduzet više od 8.000 muškaraca i dečaka, a mnoge žene i djevojke pretrpile su grozne zločine seksualnog nasilja, još uvijek je važno da se sjećamo i razmišljamo o jednom od najmračnijih poglavlja Evrope. Srebrenički genocid se nikada ne smije zaboraviti i nikada ne smijemo dozvoliti da predrasude i netolerancije koje su dovele do takve brutalnosti ponovo prodiru u naše društvo” – istakla je Sturgeon.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više