Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Prijeti li državi blokada koju je najavio HDZ BiH?

Ozbiljne preokrete u funkcionisanju državne vlasti – prevashodno Vijeća ministara, moglo bi napraviti imenovanje novog ministra sigurnosti, a što je produkt dogovora iz Istočnog Sarajeva.

Evo i zašto. Iz HDZ-a BiH najavili su da neće podržati ništa što predloži Selmo Cikotić i jučerašnja sjednica Predstavničkog doma pokazala je kako izgleda kada se pozicije u Bosni i Hercegovini dobro istrguju, pa se onda prihvati ono što je do juče bilo neprihvatljivo. No, vidjećemo ko će u ovom “vrzinom kolu”, ipak izvući najviše koristi. Mnogima je već sada jasno ko je dobitnik, piše BHRT.

Ćutke je SNSD odigrao onako kako je to htjela SDA pa glasao za Selmu Cikotića, iako je dobro poznat od ranije njihov nimalo pozitivan stav o novom ministru sigurnosti. Kao obrazloženje za podršku Cikotiću naveli su da se nisu htjeli miješati u kadrovsku politiku SDA.

A mnogi političari i analitičari naglasili su da je SNSD ipak podržao SDA, jer su im oni zauzvrat omogućili pozicije direktora SIPA-e i RAK-a i ko zna šta će tek dobiti. A HDZ je ostao dosljedan u nedosljednosti pa zaprijetio novim blokadama u Vijeću ministara.

NIKOLA LOVRINOVIĆ, šef Kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu PSBiH

Kako mislite da kolege iz Vijeća ministara iz reda hrvatskog naroda sarađuju sa ovim ministrom? Jel to vi mislite da ćemo mi to tako gledati? Nema šanse da ćemo podržavati bilo šta što gospodin predloži, nema šanse.

RADOVAN KOVAČEVIĆ, portparol SNSD-a

Mi sigurno nikada ne bismo podržali Biseru Turković da bude ministar inostranih poslova. Mi ne mislimo da je ona adekvatna osoba da radi taj posao. Mi ne mislimo da ona na bilo koji način može predstavljati sve konstitutivne narode i sve građane Bosne i Hercegovine, ali poštujemo to kao legitimno pravo bosanskog konstitutivnog naroda.”

Iz SDA naglašavaju da im nije baš jasno zašto je HDZ-u Cikotić neprihvatljiv kao ministar sigurnosti, a bio je ranije prihvatljiv kao ministar odbrane. No, prepreka ka boljim odnosima ove dvije stranke čini se je Centralna izborna komisija.

ADIL OSMANOVIĆ, šef Kluba SDA u Zastupničkom domu PSBiH

Neglasanje se može povezati sa određenim njihovim i dalje negiranjima kada je u pitanju imenovanje Centralne izborne komsije i njihov stav, koji su oni iznijeli, da jedan vremenski period neće glasati za kadrove SDA.

Imenovanja i podjela stranačkog plijena jedini su interes ove tri stranke, ističu iz PDP-a te zbog toga, kako kažu, imamo Vijeće ministara koje odavno ništa ne radi. S tim u vezi, ističu, rezultati su vidljivi samo u konstantnim opstrukcijama i blokadama.

BRANISLAV BORENOVIĆ, zastupnik PDP-a u Zastupničkom domu PSBiH

Meni je sporan čitav koncept Savjeta ministara koji je zasnovan samo na fotelji i samo na direktorskom mjestu i samo na plijenu. Za nas je sporan čitav koncept vladajuće koalcije, sastavljene primarno od SAD, HDZ i SNSD koji prividno, kao, prave neku frku i tenziju. U suštini, oni se odlično dogovaraju i rade ono što ih jedino interesuje, a to su fotelje.

Cijeli proces funkcionisanja vlasti sveo se na beskonačno međusobno ucjenjivanje i tvrđenje pazara ko će najviše koristi izvući iz cijele ove situacije. Finansijske, tvrdi analitičarka Tanja Topić, vjerovatno opet najviše HDZ.

TANJA TOPIĆ, politička analitičarka

Na kraju, i pored ove pobune HDZ-a na imenovanje Cikotića, HDZ će u konačnici dobiti ono što mu u ovom trenutku i najviše jeste u interesu, a to je kontrola nad finansijskim sektorom u Bosni i Hercegovini.

A svojevrsne opstrukcije i natezanja, osim u funckionisanju Vijeća ministara vidljivi su i kod usvajanja državnog budžeta ulaganjem amandmana, jer to tako nije bilo dogovoreno.

MILORAD DODIK, član Predsjedništva BiH (SNSD)

Sada imamo sigurno još dvije-tri sedmice gubljenja vremena oko svega toga. Dakle, to je jedno čisto nepoštivanje Predsjedništva.”

ADIL OSMANOVIĆ, šef Kluba SDA u Zastupničkom domu PSBiH

Nama je, pored ovih amandmana, najproblematičniji amandman koji se odnosi negdje na 780 hiljada maraka za opremanje kabineta, nabavke službenih vozila. Stranka demokratske akcije, odnosno poslanici su protiv toga i u Domu naroda i u Zastupničkom domu.”

I dok se ove peripetije i uslovljavanja ne riješe i konačno usvajanjem državnog budžeta poslože stvari na svoja mjesta, ne možemo očekivati ništa drugo do one stare parole često primjenjivane u BiH: “Što je danas dogovoreno, ne mora već sutra biti i ispoštovano”.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više