Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Prof. Sprečić se obratio ‘posramljenoj’ Saneli: “Da li te je bilo sram kad je policija jurišala, ponižavala demobilisane ratne veterane?”

Prof. Senad Sprečić iz Gračanice, nakon izjave novinarke i zastupnice u Parlamentu FBiH ispred SBB-a u kojoj je izjavila da se “srami Sarajeva”, javno je reagovao te na svom Facebook profilu uputio niz pitanja pomenutoj parlamentarki…

“Postavimo pitanje: Zašto je novinarka, voditeljica i članica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo ogorčena? I još ističe jednu veoma bitnu riječ, jedan poseban pojam etičkih prirodnih ljudskih vrijednosti “SRAM”.

Da li se ona srami istine koja je otišla u Svijet. Nije je sram kad tu istinu spinovima, jeftinom propagandom – krije. Da li ju je bilo sram kad je policija jurišala, ponižavala demobilisane ratne veterane? Da li ju je bilo sram na sav kriminal koji se odigrao na posljednjim Izborima? Da li ju je bilo sram dok se grabila, uništavala društvena imovina, proizvodni giganti i stotinama hiljada ljudi oduzeto neprikosnoveno pravo na rad i životnu egzistenciju? Da li ju je bilo sram veličati one koji su ovu lijepu zemlju koja se Bosnom zove, doveli na nivo otvorenog logora ludnice sa tri religijska tora? Da li ju je sram što je tako časnu profesiju novinara, srozala na nivo poslušnog piskarala i izvršioca najmračnije torture, aparthejda, fašizma, kulturocida, urbicida u dugoj historiji ove časne zemlje koja je Evropi i Svijetu služila za ugled u izgradnji temelja za poštivanje ljudskih prava?

Da li ju je bilo sram one rečenice “kao predstavnik Srpske republike“? Da li ju je bilo sram onih riječi “Istočnog Sarajeva i Sarajeva“? Kojeg se Sarajeva Sanela “sramiš“?

I novinari imaju i moraju poštovati profesionalne kodekse. Imaš li u sebi mrvu srama što te kodekse ne poštuješ? Nemaš Sanela.

Samo karakterno ljudsko biće, a karakter predstavljaju etičke norme pretvorene u djela, srami se svakog neetičkog postupka. Karakterno ljudsko biće distancira se, ne učestvuje u onome što će ga dovesti u situaciju da se srami.

Šta si učinila, šta si mogla učiniti da se ne sramiš?

Zar postoji sram kod onoga ko se bavi politikom, podržava podjelu društva, podržava sijanje mržnje po raznim osnovama, interesima, direktno ili indirektno učestvuje i saučestvuje u prikrivanju krimanala, zločina nad Bosnom i njenim ljudima?

Licemjerstvo je davno pogazilo pojam “sram“ radi vlastitog ega, interesa, a kod konstitutivnih, (sjeti se svojih riječi i izjava), sram nikad nije postojao niti će bilo kada zaživjeti.

Nije sram šminka.”

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više