Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Pusić kritikovala Hrvatsku: “Bošnjaci i Hrvati žrtve politike HDZ-a”

Da je 80 posto Hrvata s pravom glasa glasalo za Čovića, on bi bio izabran bez daljega. To nije nikakva uvreda, nego spremnost da se pogleda činjenicama u oči, izjavila je u srijedu u emisiji Pressing na TV N1 zastupnica u Saboru Hrvatske Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova te zemlje i nekadašnja predsjednica Vlade.

Pusić je oštra kritičarka politike HDZ-a i odnosa te stranke prema Bosni i Hercegovini, zbog čega je često na meti desnice. Među rijetkim je hrvatskim političarima koja je čestitala Željku Komšiću na izboru za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, piše “Patria“.

Ocijenila je kako Hrvatska sve vrijeme aktivno pomaže Bosni i Hercegovini, ali to katkad radi sa “figama u džepu”. Zaključila je kako bi dobro bilo za obje zemlje da Hrvatska počne BiH doživljavati kao partnera.

Hrvatska katkad pomaže vrlo direktno i kroz naše napore je promijenjena politika Evropske unije prema Bosni i Hercegovini. To je bila vrlo, vrlo konkretna pomoć Hrvatske, a katkad to Hrvatska radi sa malo više fige u džepu. Rekla bih, smatrajući da je taj stav prema BiH više način da se koliko toliko smire nesuglasice i postigne mir unutar HDZ-a Hrvatske. Tema BiH je konfliktna tema u HDZ-u Hrvatske koji je suočen sa velikim brojem unutrašnjih sukoba. Ta se tema koristi da bi ova umjerenija struja umirila ovu radikalniju. Jedini efekt svega toga je smanjenje ugleda Hrvatske. Male zemlje mogu računati da će imati neki utjecaj ako susjedne zemlje smatraju da od njih mogu imati objektivnu korist i pomoć. Ako ne, same sebe osuđuju na marginu. Mislim da bi Hrvatska mogla pomoći više sebi i BiH tako da se postavi kao partner BiH“, rekla je Pusić.

Poručila je da HDZ vodio agresivnu politiku prema BiH, ističući i presude Haškog suda, koja je kaznila hrvatsku politiku zbog rata u BiH. Čak i oni koji se ljute zbog te njene izjave, rekla je, ne tvrde da to nije istina, nego da svako ko ide protiv svoje zemlje je negativac. Pusić smatra da su Bošnjaci i Hrvati žrtve politike HDZ-a “koja nema veze sa njihovim interesima“, i da se to mora promijeniti.

Mislim da se zemlja brani istinom, svaka zemlja ima bolje i lošije trenutke“, zaključila je Pusić, prenosi Patria.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više