Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

PUTIN: Nezavisnost Palestine je nužna za mir na Bliskom Istoku

Kako javlja The Times of Israel, ruski predsjednik Vladimir Putin će se u svibnju u Moskvi sastati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom

Nekoliko tjedana nakon najavljenog susreta Abbasa s američkim predsjednikom Trumpom u travnju u Washingtonu, dvojica lidera će raspravljati o palestinsko-izraelskim mirovnim pregovorima, koji su ušli u fazu zastoja, te o regionalnoj situaciji na Bliskom istoku.

Bit će govora i o zaključcima s godišnjeg summita Arapske lige, koji će održava u Jordanu ovog tjedna. Sastanak je zakazan za 11. svibnja, priopćili su iz Kremlja.

Mahmoud Abbas će Washington posjetiti sredinom travnja, što će biti njegov prvi sastanak s Donaldom Trumpom, nakon što mu je američki predsjednik poziv uputio u telefonskom razgovoru ranije ovog mjeseca.

Mahmoud Abbas i Vladimir Putin se zadnji put susreli u Moskvi u travnju 2015. Tada su razgovarali o situaciji na Bliskom istoku, te o palestinsko-izraelskim mirovnim pregovorima.

“Vi ste za palestinskog vođu izabrani prije deset godina. Učinili ste mnogo da stabilizirate situaciju u domaćoj politici i ekonomiji”, palestinskom čelniku je tada rekao Putin.

Tijekom tadašnje trodnevne posjete je najavljeno i potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma između Palestine i Rusije.

Ruski patrijarh Kiril je predsjednika Abbasa za doprinos razvoju odnosa Ruske pravoslavne crkve i Palestine odlikovao ordenom “Slave i časti“.

Primajući odlikovanje, palestinski lider je naglasio kako mu je ukazana velika čast, što sa sobom nosi “veći stupanj odgovornosti za postizanje mira na Bliskom istoku i izgradnju politike mira u državi”.

Abbas je tada najavio kako će i palestinski vrh sudjelovati u proslavi 70. godišnjice pobjede Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu u Moskvi.

Putin potvrdio legitimnost palestinskih težnji za neovisnošću

Jučer je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio kako je jedan od glavnih uvjeta za stabilno okruženje na Bliskom istoku rješenje palestinskog pitanja, što je prilično neobična izjava, obzirom da se mirovnim pregovorima između Izraela i Palestine do sada uglavnom upravljalo iz Washingtona, nedavno najviše tijekom mandata državnog tajnika Johna Kerrya, ali bez ikakvih rezultata.

Putin je u svojoj poruci liderima koji sudjeluju na Panarapskom summitu koji se održava u Ammanu, u Jordanu, uz naglasak na nužnost rješenja kriza u Siriji, Libiji i Jemenu na temelju načela međunarodnog prava, kroz široki dijalog i nacionalni konsenzus, naveo jedan od najvažnijih uvjeta za normalizaciju stanja na Bliskom istoku.

Ruski lider je također izrazio uvjerenje da će se razvoj suradnje između Moskve i Arapske lige odvijati u skladu s jačanjem međunarodne stabilnosti i sigurnosti.

U svom službenom obraćanju na panarapskom summitu, objavljenom na službenim stranicama Kremlja, ruski čelnik je dao izjavu koja se vjerojatno neće svidjeti izraelskom državnom vrhu.

Znakovito je da Putin nije koristio termin “Palestinska samouprava”, nego je spomenuo Palestinu, kao zemlju palestinskog naroda koji mora ostvariti svoja legitimna prava u uspostavi samostalne i održive države, s granicama i glavnim gradom u Istočnom Jeruzalemu.

Naravno, ova izjava neće proči bez odgovora židovske države, ali je i ujedno i poruka da se Rusija misli aktivnije angažirati u rješenju palestinskog pitanja, svidjeli se ruski prijedlozi Izraelu ili ne.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više