Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

“Putin pravi veliku Srbiju: Za četiri godine ću ujediniti Republiku Srpsku sa Srbijom i vratiti Kosovo”

Moskva je spremila žestok odgovor na nove pritiske Zapada, konačan cilj je da 2022. Srbi žive u jednoj državi. Amerika, Velika Britanije i briselske birokrate spremile su novi paket ucijena Srbiji i prijete blokadom poglavlja, ali Vladimir Putin poručuje Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku da ni slučajno ne popuštaju, uz obećanje da će objediniti sve Srbe na Balkanu, otkriva iza Vučićev portal Srbijadanas.rs zvor medija iz diplomatskih krugova.

Ruski predsjednik je uvjeren da je najbolje rješenje da se Srbima u Republici Srpskoj da pravo na samoopredjeljenje, kao što je Amerika dozvolila Albancima na Kosovu. Uz to, mišljenje Rusije je da bi trebalo omogućiti Srbima na sjeveru Kosova pripajanje centralnoj Srbiji, čime bi se stvorilo ujedinjenje Srba, a poseban status bi imale srpske enklave i manastiri, piše ovaj medij.

Na taj način bi se Srbi sa sjevera Kosova zaštitili od mogućih napada Albanaca i stalo bi se na put ostvarenju projekta “velike Albanije”. Takođe, postigao bi se mir u ovom dijelu Balkana, što bi onemogućilo stalne ucjene i pritiske zapadnih zemalja kojima kriza, nemiri i nestabilnost odgovaraju za ispunjavanje sopstvenih interesa.

Ne nasedajte na prijetnje Zapada, krenuli smo u diplomatsku ofanzivu da bi do 2022. godine Srbi živjeli u jednoj državi – poruka je sastanka koji je šef Kremlja održao u krugu najbližih saradnika. Sve to je zatim u odvojenim sastancima prenijeto Vučiću i Dodiku.

Ovo je direktan odgovor na sve jače pritiske na Beograd i Banjaluku da odustanu od političkih, vojnih i trgovinskih veza s Rusijom, uvedu joj sankcije, o čemu otvoreno govori i visoki funkcioner Putinove Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak.

Suprotno stavu i djelovanju ovih snaga, Srbija korak po korak jača državni suverenitet i svoju državu i politički sistem. Za Rusiju je Srbija strateški partner. Lideri naših zemalja su se do sada sreli deset puta, što potvrđuje visok nivo rusko-srpske međudržavne saradnje, koja potvrđuje bratske odnose između naših naroda” – navodi Železnjak.

Ruski analitičar Vladimir Zotov kaže da je novi paket ucjena koje je Zapad spremio Srbiji očekivan.

Pritisci Zapada na Srbiju da se ogradi od odnosa sa Rusijom, da se ne dozvoli status humanitarcima u Nišu, kao i ucjenjivanje po pitanju otvaranja novih poglavlja neminovno će se nastaviti, ali to samo treba da motiviše Srbe da se drugačije organizuju. Rusija će podržati ujedinjenje Srba na Balkanu u jednu državu samo ako vlast u Beogradu to bude željela” – podvukao je Zotov, prenosi “Slobodna Bosna“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više