Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ramiz Salkić upozorio da se u Republici Srpskoj otima imovina Bošnjaka

Skrivajući se iza Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske iz 2018. godine, Bošnjacima se u ovom bh. entitetu masovno oduzima imovina. U Bratuncu je ranije dodjeljena imovina Medžlisu IZ Bratunac, a u doba pandemije, ponovo je oduzeta i dodjeljena općini kroz novoformiranu komisiju i to bez poziva Medžlisa na očitovanje.

– Primjenu zakona zbog uslova u kojim se nalazimo otežane komunikacije i kretanja građana treba obustaviti do suzbijanja pandemije. Čini se da vlasti u ovom entitetu žele iskoristiti trenutnu sitaciju da provođenjem ovog zakona nanesu dodatnu štetu protjeranim Bošnjacima iz ovog entiteta kao i onima koji su se vratili. Primjer Medžlis Islamske zajednice Bratunac da je rješenje koje su prvobitno dobili poništeno i promijenjeno u vrijeme proglašenog vanrednog stanja dovoljno govori o namjerama vlasti entiteta – upozorava potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

Kaže, kako primjeri pokušaja uzurpacije privatne imovine u Milićima, ali i drugim mjestima u ovom entitetu ukazuju na iste ciljeve i namjere.

– Moj je poziv i apel Bošnjacima, ali i svim drugim građanima u ovom entitetu da povedu računa o svojoj imovini i da pomno prate izlaganja i proces primjene zakona. Zakon je koncipiran na način da vam sistem, komšija, rođak može prisvojiti imovinu, ali vam pruža i prostor za zaštitu imovine ako ste vlasnik. Nažalost, neka imovina ostala je bez vlasnika ali i tu se mogu bliži rođaci pojaviti i istu zaštititi od uzurpacije sistema. Sistem želi smanjiti naš udio u gruntu u vlasništvu imovine u ovom entitetu. Bez ikakve sumnje, mi se tome moramo odlučno suprotstaviti našom pojačanom brigom za našu imovinu, naša ognjišta u ovom entitetu – naglašava Salkić, koji je do sada u nekoliko navrata ukazivao na pogubnost ovog zakona i otimanje bošnjačke imovine u RS-u.

On ističe kako se ovdje posebno atakuje na vakufsku imovinu.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više