Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dačić: Bošnjaci trebaju da se odluče šta hoće

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je rekao danas novinarima kako je odluka Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici da državni vrh Srbije nije poželjan na komemoraciji u Potočarima 11. jula licemjerna.

Na pitanje novinarke da li je licemjerna odluka Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici da državni vrh Srbije nije poželjan na komemoraciji u Potočarima 11. jula, imajući u vidu i da je Vlada Srbije toj opštini prošle godine dala pet miliona eura, Dačić je kazao: “Mislim da je to jedan vrlo licemjeran potez zbog toga što su prije svega godinama zvali državne funkcionere Srbije da dođu u Srebrenicu”.

“Prošle godine je tamo napadnut predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, zamalo je izbjegnuto ubistvo i pored toga on je smogao snage da se dostojanstveno ponaša. Nakon toga je bilo i niz kontakata i sa opštinom Srebrenica: Srbija je bila i donator, ali nevezano od toga, Skupština Srbije je jedini parlament u regionu koji je donio deklaraciju ili rezoluciju koja osuđuje zločine u Srebrenici”, komentarisao je Dačić te dodao:

“Ako biste tako gledali, onda mi u Srbiji ne bi trebalo da dozvolimo dolazak mnogih funkcionera koji su učestvovali u zločinima nad srpskim narodom – i u zločinu koji je bio za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i u onim zločinima koji su se dešavali ’90-ih godina, pa na kraju krajeva i povodom bombardovanja. To je jedan korak unazad. Bošnjaci trebaju da se odluče šta hoće – hoće li sa nama da grade dobre odnose ili će biti antisrpski određeni i to je upravo i uloga svih onih koji u BiH u ovom trenutku vode glavnu riječ – hoćemo li ići ka smirivanju situacije ili ka daljoj radikalizaciji. Za radikalizaciju ima mnogo zainteresovanih i vjerovatno ima mnogo razloga da se svađamo ali postoji samo jedan jedini razlog zbog kojeg treba da se mirimo a to je budućnost svih nas i ukoliko oni to ne shvataju, mislim da su na jednom veoma pogrešnom putu”.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više