Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Kolinda odgovorila majkama Srebrenice: ”Najlakše je gledati u prošlost”

Udruženja iz BiH osudila izjave hrvatske predsjednice kojima se upozorava na povećanu opasnost od islamskog radikalizma u BiH.

Da bi prestale ideološke podjele, političari, prije svega, trebaju utemeljiti svoj program na realnostiArhiva

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je u reagiranju na pismo Majki Srebrenice, koje su je pozvale da ne širi novo zlo, izjavila da je najlakše imati mišljenje o prošlosti, a da je puno teže imati program koji će ponuditi realan privredni i društveni razvoj, korištenje fondova Evropske unije a, kada je riječ o BiH i o njenom uključivanju u članstvo EU i NATO.

Grabar Kitarović je to rekla jer je ranije danas dobila pismo nevladinih udruženja iz BiH koje su osudile njene izjave kojima se upozorava na povećanu opasnost od islamskog radikalizma u BiH, a među tim organizacijama su i Majke Srebrenice.

“Da bi prestale ideološke podjele, političari, prije svega, trebaju utemeljiti svoj program na realnosti, životu, onakvom kakav je i prestati se gubiti u prošlosti, jer najlakše je imati mišljenje o prošlosti, puno je teže imati program koji će ponuditi realan privredi i i društveni razvoj, korištenje EU fondova, te, kad je riječ o BiH i o njenom uključivanju u članstvo EU i NATO-a, otvaranju radnih mjesta, i u tome tražiti zajedničke tačke, a ne dijeliti se”, kazala je hrvatska predsjednica.

Period prije agresije na BiH

Grabar-Kitarović je istovremeno obećala da će odgovoriti Majkama Srebrenice na njihovo pismo.

Majke Srebrenice su hrvatskoj predsjednici poručile da ih pokušaj da se od Bošnjaka, koji su, kako tvrde, najveća žrtva stradanja na ovim prostorima, naprave teroristi, ekstremisti i islamska prijetnja Evropi neodoljivo podsjeća na period koji je prethodilo agresiji na BiH, te da je su takve poruke dolazile iz Srbije.

Hrvatska predsjednica je ranije kazala kako u BiH u ovom trenutku prisutno pet hiljada selefija što zajedno s onima koji ih podržavaju čini oko 10.000 ljudi s vrlo radikalnom retorikom i namjerama.

Izvor: balkans.aljazeera.net

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više