Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Vučić o udarima: Atmosfera kao pred Prvi svjetski rat

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli izjavio je danas da prištinske vlasti podržavaju “savezničku intervenciju u Siriji protiv režima predsjednika Bashara al-Assada”.

Pacoli kaže da je napad došao kao posljedica napada hemijskim oružjem u sirijskom gradu Duma.

“Kosovo snažno podržava i saglasani smo sa akcijama koje su preduzeli strateški saveznici Kosova – Sjedinjene Američkie Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska u Siriji. Upotreba hemijskog oružja je neprihvatljiva. Nadležni bi trebalo da budu odgovorni da se ovaj događaj ne ponovi “, rekao je Pacoli, prenio je portal Telegrafi.

Vučić: Ne treba da se miješamo u igre velikih sila

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da to predstavlja bolno podsjećanje na period kroz koji je prošla Srbija.

“Mi smo mala zemlja i ne treba da se miješamo u igre velikih sila. Politika vojne neutralnosti je jedina politika koju možemo da vodimo, jer biti na strani jačeg, ne mora da znači da smo na strani morala i pravde “, rekao je Vučić.

On je kazao da je politika koju je Srbija ustanovila o vojnoj neutralnosti takva da razumije svoje mjesto u svijetu.

“Mi smo brojčano mala zemlja, moramo sa svima da razgovaramo i da imamo partnerski i prijateljski odnos”, dodao je.

Naveo je da ovakvu atmosferu nismo imali od Drugog svjetskog rata, kao i da ga sve ovo više podsjeća na atmosferu pred Prvi svjetski rat.

“Ne tvrdim da će bilo šta od toga da bude, jer su interesi i razorna moć užasno veliki. Iz toga treba da izvučemo pouke i da pozicioniramo zemlju na dobar način i da vodimo računa prije svega o interesu Srbije i da obezbijedimo bezbjedost građana”, rekao je predsjednik Srbije.

Izvor: Agencije

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više