Fresh Press portal
Politika Svijet

Rusi negirali genocid u Srebrenici i zamjerili Inzku što se “drži argumenata baziranih na presudama iz Haga”

Visoki predstavnik u BiH Valentin danas je predstavio izvještaj o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a. Izvještaj je naišao na kritike Rusije.

Predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja je iznio niz kritika.

Pažljivo smo slušali gospodina Inzka i žao nam je što se kvalitet izvještaja visokog predstavnika nije popravio. Kritikovanje Srba u BiH je postao ustaljeni put kojim se piše Izvještaj visokog predstavnika. Umjesto krivnje, Ured Visokog predstavnika bi trebao ponuditi rješenja. Narod BiH zaslužuje da sam bira načine rješavanje problema”, prenosi N1.

Visoki predstavnik i dalje nalazi izmišljenje argumente. Visoki predstavnik se referirao na obavezujuće obaveze prema NATO-u kao put prema EU integracijama. U bh. društvu o ovome nema konsenzusa. Obaveza predstavnika je da se pobrine za civilnu implementaciju mirovnog sporazuma”, kazao je i poručio Upravnom odboru PIC- da je vrijeme da zatvori Ured OHR-a.

Nije nam jasno zašto Visoki predstavnik gotovo da demonizuje Srbe i drži se argumenata baziranih na presudama iz Haga. Dokumenti iz britanskih arhiva koji su objavljeni ove nedavno otkrivaju bitne detalje o dešavanjima u Srebrenici, te se nadamo da će formirana komisija iz RS utvrditi činjenice. Pozivamo sve aktere u BiH da se drže aktivnosti u okviru svojih nadležnosti i praktikuju lokalnu politiku umjesto internacionalne. Poštujemo unutarnji dijalog u BiH u cilju obostranog poštovanja i nalaska rješenja”, kazao je Nebenzja i dodao:

Pozivamo sva tri naroda da dijalogom nađu rješenje i saglasnost oko potencijalnih nesuglasica”.

Povezani članci

Dodik: “Inzko je za plaću od 24.000 eura mogao smisliti bolju pakost”

E.H

Inzko: “Do juna usvojiti Zakon o zabrani negiranja genocida”

E.H

Inzko: “Neće biti referenduma, ako ga i bude neće važiti”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više