Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Rusiji treba vojno moćan saveznik na Bliskom istoku – To će biti Iran

Prema zamjeniku predsjednika Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije, Francu Klinceviču, ruski odgovor na uvođenje novih sankcija od strane Sjedinjenih Država je jačanje vojno-tehničke i svih drugih vrsta suradnje s Iranom.

Klincevič je napomenuo da je s donošenjem novih američkih sankcija protiv Ruske Federacije, Irana i Sjeverne Koreje ruska strana dobila priliku za razmjenu s Iranom najnovijih vojno-tehnoloških dostignuća, jer antiruski američki zakon Rusiju oslobađa svih vrsta ograničenja, uključujući i ona moralna, u ograničenju razvoja suradnje s Islamskom Republikom.

On je dodao ”kako je u interesu Rusije da na Bliskom istoku u vojno-tehničkom smislu ima moćnog i dobro opremljenog saveznika, a to će biti Iran”, piše Logicno.com.

Franc Klincevič je naglasio kako je Rusija u više navrata kritizirala politiku sankcija Sjedinjenih Država i EU i potvrdio da nema tih mjera koje će uticati na Rusiju da promjeni svoj stav i nijedna mjera neće proći bez odgovora.

Dmitrij Rogozin u Teheranu

Visoki ruski dužnosnik je ovu izjavu dao nakon što je jučer u Teheranu u službenoj posjeti bio Dmitrij Rogozin, zamjenik ruskog premijera zadužen za obrambenu i svemirsku industriju.

Tokom njegove posjete je dogovoreno da će Rusija i Iran ojačati vojnu suradnju nakon američkih sankcija. Potpisan je i sporazum između dviju zemalja kojim se omogućava prijenos visokih tehnologija.

Rogozin je bio na čelu ruske delegacije koja je došla na svečanu inauguraciji drugog mandata predsjednika Hasana Rohanija 3. avgusta. U međuvremenu je održao radni posjet s iranskim ministrom obrane, generalom Hosseinom Dehqanom.

Iranski mediji javljaju da će najnoviji sastanak omogućiti provedbu sporazuma i poboljšati bilateralne odnose u sektoru oružja koji se tiču nabave vojne opreme.

Osim toga, Dmitrij Rogozin je razgovarao s iranskim potpredsjednikom za nauku i tehnologiju, Sorenom Sattarijem, s kojim je raspravljao o prijenosu visoke tehnologije i usavršavanje iranskih stručnjaka u Rusiji.

Odluka Rusije dolazi dan nakon američke odluke da nametne novi paket sankcija Moskvi, Teheranu i Pjongjangu. Sankcije su usmjerene protiv energetskog i financijskog sektora Rusije, te protiv osoba koje Washington sumnjiči za hakerske napade i protiv tvrtki koje dostavljaju oružje vladi u Damasku.

Iran pristupa području slobodne trgovine s Euroazijskom ekonomskom unijom

Danas je iranski predsjednik Hasan Rohani potvrdio da će uskoro biti potpisan sporazuma između Irana i Euroazijske ekonomske unije. Rohani je to izjavio na sastanku s armenskim predsjednikom Seržom Sargsjanom u Erevanu, koji je istaknuo važnost pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini između Irana i EEU.

Kao što je izvijestio predsjednički ured, obje zemlje su istaknule važnost pregovora sporazumu o slobodnoj trgovini između Irana i Euroazijske ekonomske unije.

”Predsjednik Rohani je rekao da su se do sada poduzeti značajni koraci u tom smjeru On je istakao da će sporazum biti potpisan u skoroj budućnosti i da će biti vrlo koristan”, navodi se u priopćenju.

Odluka Rusije da ubrza vojno-tehnološku suradnju s Iranom i namjera Teherana da uskoro pristupi području slobodne trgovine Euroazijske ekonomske unije su samo jedan u nizu dokaza da su sankcije uvijek kontraproduktivne i da se njima nikada nijedno vodstvo neće prisiliti da promijeni kurs unutarnje i vanjske politike, pod pretpostavkom da govorimo o suverenoj zemlji i čije vodstvo vodi brigu o dugoročnim nacionalnim interesima.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više