Fresh Press portal
BiH Politika

Salko Bukvarević: “Od januara će se obračunati stari iznosi penzija za 11.800 pripadnika Oružanih snaga”

Salko Bukvarević: "Od januara će se obračunati stari iznosi penzija za 11.800 pripadnika Oružanih snaga"

Salko Bukvarević: “Od januara će se obračunati stari iznosi penzija za 11.800 pripadnika Oružanih snaga”

Njima će Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje obračun penzije za januar mjesec izvršiti po tom koeficijentu

Kaže da se navedenoj kategoriji vraća isplatni koeficijent na 1,486.

Po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju se 2013. godine pripadnicima Armije RBiH, HVO-a i MUP-a umanjila penzija za skoro polovičan iznos. Izmjenama i dopunama Zakona iz 2017. godine vratili smo to pravo kroz tri godine, te je od 1. januara 2017. godine isplatni koeficijent bio 1,0 , od 1. januara 2018. godine 1,14, od 1. januara 2019. godine 1,30, a od 1. januara 2020. godine 1,486” – objasnio je Bukvarević.

Koeficijent 1,486 je isti koji je 11.800 pripadnika oružanih snaga, koji su bili profesionalno u vojsci i oficiri Armije RBiH, HVO-a i MUP-a, imali po rješenju kada su otišli u penziju.

Njima će Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje obračun penzije za januar mjesec izvršiti po tom koeficijentu, piše “Avaz“.

Povezani članci

Bukvarević dao obećanje – Do 20. februara znat će se ko je bio u rovu, a ko u pozadini

E.H

Bukvarević: “I u narednom periodu poboljšavati status najzaslužnije kategorije građana za odbranu države”

E.H

Bukvarević posjetio branioce koji žive u Prijedoru, pružio podršku borcima iz manjeg bh. entiteta

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više