Fresh Press portal
Politika Svijet

Šamar za Vučića i Dodika iz Washingtona: “Etničko čišćenje kulminiralo genocidom u Srebrenici”

vucic_dodik_deklaracija

Republikanski kongresmen iz Daytona (Ohajo) Mike Turner predložio je Rezoluciju o Dejtonskom sporazumu, kojom se pozivaju vlasti u BiH da nastave s euroatlantskim integracijama i ustavnim reformama. Pored njega, sličnu rezoluciju predložio je još jedan senator iz Ohaja, demokrat Sherrod Brown.

U Rezoluciji je istaknuto da je Dejtonski mirovni sporazum pridonio okončanju rata u Bosni i Hercegovini i da je on donio prijeko potrebni mir.

Etničko čišćenje i koncentracioni logori korišteni su kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i djece Bošnjaka, što je kulminiralo genocidom u julu 1995. u Srebrenici, gdje je 8.000 mladića i muškaraca bilo zarobljeno i ubijeno”, navodi se u Rezoluciji.

Dalje se navodi kako Vlada SAD-a potvrđuje podršku suverenitetu Bosne i Hercegovine i podupire posvećenost jednakosti svih naroda prema Opštem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini.

Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vlada i narod Bosne i Hercegovine rade u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom na izgradnji mirnog i demokratskog društva, zasnovanog na vladavini zakona, poštivanju ljudskih prava i slobodnom tržištu“, stoji u predloženoj Rezoluciji.

Ukoliko Rezolucija bude usvojena, američki Kongres SAD-a osudit će kršenje ljudskih prava koja su se dogodile tokom rata u Bosni i Hercegovini i potvrditi zajedničku posvećenost Sjedinjenih Država i EU promociji i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona širom svijeta.

Rezolucijom će biti istaknuta važnost Dejtonskog mirovnog sporazuma i podstiče se Vlada SAD-a da blisko sarađuje s vladama zemalja koje graniče s Bosnom i Hercegovinom, posebno potpisnicama Dejtonskog mirovnog sporazuma Srbijom i Hrvatskom, kako bi se osiguralo potpuno provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, koja zahtijeva regionalnu saradnju, prenosi “Slobodna Bosna“.

alt

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više