Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Sanders: “Ja sam veoma ponosan što sam Jevrej, međutim u Izraelu imate reakcionarnog rasistu Netanyahua”

Potencijalni američki predsjednički kandidat Demokratske partije Bernie Sanders nazvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua reakcionarnim rasistom, javlja Anadolu Agency (AA).

Senator iz Vermounta Sanders je tokom predizborne debate za izbor demokratskog predsjedničkog kandidata izjavio kako bi u slučaju da postane predsjednik SAD-a razmotrio ideju vraćanja američke ambasade iz Jerusalema u Tel Aviv.

Ističući kako SAD na Bliskom istoku nužno trebaju voditi politiku zaštite Izraela, Sanders je kazao da se patnja palestinskog naroda ne može ignorirati.

Ja sam veoma ponosan što sam Jevrej. Nekoliko mjeseci sam i živio u Izraelu. Međutim, trenutno sam uvjeren, nažalost i tragično da u Izraelu imate reakcionarnog rasistu Bibija Netanyahua koji vodi tu zemlju“, kazao je Sanders.

Sanders je također kazao da američka politika treba biti dalekosežnija i doprijeti i do Palestinaca kako bi ujedinjavala narode.

Krajem 2017. godine američki predsjednik Donald Trump unilateralno je priznao Jerusalem glavnim gradom Izraela, a u maju 2018. godine i preselio američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više