Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Sastali se Čović i Plenković: “Herceg Bosna je nestala kako bi Hrvatska danas bila u ovim povijesnim granicama”

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković poručio je u petak iz Slavonskog Broda kako HDZ mora vrlo jasnom argumentacijom otklanjati političke napade i s lijeva i desna, posebice od stranaka koje se, kako je rekao, vole nazivati suverenističkim.

Njima je, rekao je Plenković, jedini cilj zauzeti mjesto koje na političkom spektru zauzima HDZ.

Riječ je o ljudima i strankama koje nisu postojale kad je tema suverenizma bila aktualna. Ona je za Hrvatsku bila bitna ’90-ih, ne danas i ne na ovaj način na koji se to želi prikazati.

Danas ti mali akteri koriste tu temu da bi učinili samo jednu jedinu bitnu političku stvar, a to je – doći na mjesto koje na političkom spektru Hrvatske zauzima Hrvatska demokratska zajednica, rekao je Plenković na proslavi 30. obljetnice osnutka HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji.

Plenković je istaknuo i kako danas nema niti jedne političke stranke u Hrvatskoj koja neposredno bira šest čelnih ljudi čime je HDZ “napravio demokratski iskorak bez presedana”.

Govoreći o zaslugama Vlade, kazao je kako su iz hrvatskog tranzicijskog ormara poispadali svi kosturi i došli na dnevni red njegove Vlade te se ti problemi rješavaju jedan po jedan, čuvajući radna mjesta i brinući o hrvatskom proračunu. Ponovio je i kako je njegova Vlada načinila iskorak u gospodarstvu ostvarivši gospodarski rast.

Čović: Jedino se Hrvati u BiH iskreno zalažu za pristupanje EU i NATO-u

Članovima i simpatizerima HDZ-a u Koncertno-kazališnoj dvorani Ivane Brlić-Mažuranić obratio se i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, s kojim se Plenković prethodno sastao, poručivši kako se od tri naroda u Bosni i Hercegovini jedino hrvatski iskreno zalaže za pristupanje te države EU i NATO.

Ove godine se obilježava 25 godina od Daytonskog mirovnog sporazuma. U Dayton su pregovarači otišli s tri republike, jedni su predstavljali srpski narod, drugi bošnjački i treći je bila Hrvatska republika Herceg Bosna. Iz Daytona se vratilo s jednom republikom i jednom federacijom. Nestala je Republika Herceg Bosna. Moramo biti svjesni povijesne odgovornosti jer je to sve učinjeno da bi Republika Hrvatska danas bila u ovim povijesnim granicama, ustvrdio je Čović zahvalivši Vladi Andreja Plenkovića na skrbi o hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i zaštiti njegovih interesa.

Prije skupa, Andrej Plenković i Dragan Čović položili su vijence podno spomenika dr. Franji Tuđmanu te poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, prenosi “Poskok“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više