Fresh Press portal
BiH Politika

Serum protiv tetanusa privilegija za građane BiH?

Dok se cijeli svijet bori protiv pandemije a oči javnosti uprte su u pronalazak vakcije protiv virusa COVID 19, građani BiH već četvrtu godinu zaredom uskraćeni su za mogućnost nabavke seruma protiv tetanusa jednog od osnovnih proizvoda u modernoj medicini.

Problematika nabavke seruma protiv tetanusa je već dugo godina izražena u cijeloj BiH a nadležne institucije kao da to i ne zanima. Dolaskom lijepog vremena opasnost od ugriza insekata ili povreda se dodatno povećava a građani su ponovno prepušteni sami sebi.

Ovom prilikom javno pitam predstavnike Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ko je odgovoran za ovaj problem i kada će serum protiv tetanusa biti dostupan na našem tržištu?

Zašto serum protiv tetanusa nije dostupan na BH tržištu ako znamo da je dostupan u zemljama regiona?

Do kada će građani poslije bezazlenog ugriza psa strahovati od bjesnila?

Do kada će građani poslije bezazlenog ugriza insekata strahovati za vlastiti život?

Do kada će građani poslije bezazlene posjekotine gubiti dijelove tijela i strahovati za vlastiti život?

Zdravstvene ustanove i apoteke u BiH nemaju mogućnost nabavke seruma jer on nije dostupan na našem tržištu i ne snose nikakvu odgovornost u ovom slučaju a kada će se institucije BiH uključiti u rješavanje ovog problema i zaštiti građane od nečega jednako opasnog kao koronavirus ako mu se ne pristupi ozbiljno ostaje nam da vidimo.

Povezani članci

Edim Kadić pisao Kantonalnom štabu civilne zaštite TK: “Doprinosite zatvaranju nerentabilnih apoteka i otpuštanju radnika”

E.H

Prijedlog o ukidanju finansiranja političkih stranaka za vrijeme pandemije koronavirusa

E.H

Da li će Edim Kadić biti kandidat za gradonačelnika grada Tuzla?

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više