Fresh Press portal
Politika Svijet

Skandalozno: Makron tvrdi da je “islam religija koja prolazi kroz krizu posvuda u svijetu”

evropska-samica-za-francuskog-predsjednika-macron_5db30d30a6fdf

Emanuel Makron je objavio svoj akcijski plan radi suzbijanja, kako je naveo, “islamističkog separatizma” i njegova “protudruštvenog” programa koji je navodno na djelu u Francuskoj, najavivši niz mjera u školstvu i reguliranje obrazovanja imama, prenosi Hina.

Makronov govor se događa sedmicu dana nakon napada mladog Pakistanca mesarskom sjekirom u Parizu, usred suđenja za napade koji su se dogodili u januaru 2015., među kojima i za napad na časopis “Charlie Hebdo”.

Skandalozno ocijenivši da je “islam religija koja danas prolazi kroz krizu posvuda u svijetu”, Makron je opširno opisao šta misli pod “islamističkim separatizmom” u Francuskoj koji potiče “napuštanje škole” među djecom, “razvoj sportskih i kulturnih praksa” u zatvorenim zajednicama, “indoktrinaciju i negiranje naših vrijednosti poput jednakosti muškarca i žene”.

U govoru koji je održao u Mureauxu, u pariškoj okolici, Makron je istaknuo da ne bi bilo dobro “stigmatizirati sve muslimane”.

Moramo reći da postoji radikalni islamizam koji dovodi do toga se niječe Republika“, rekao je.

Makron je najavio niz mjera poput obaveze da svako udruženje koje traži javnu subvenciju mora potpisati povelju o sekularnosti, pojačanom nadzoru nad privatnim vjerskim školama i strogom ograničenja u praćenju nastave od kuće.

Nacrt zakona o nizu ovakvih mjera izložit će se 9. decembra na sjednici vlade a bit će usmjeren na jačanje sekularnosti i osnaživanje republikanskih vrijednosti “115 godina nakon konačnog donošenja zakona iz 1905.”, dodao je.

U budućem nacrtu zakona bit će i “odredba o sprječavanju puča” kako ekstremisti ne bi mogli preuzeti kontrolu u džamijama, istaknuo je.

Emanuel Makron je rekao da se s “Vijećem muslimana u Francuskoj”, glavnim sugovornikom državnih vlasti, “dogovorio da će potonji najkasnije za šest mjeseci završiti rad na reguliranju formacije imama u našoj zemlji”.

U obnovi republikanskih vrijednosti moramo se zajedno usprotiviti onima koji nas žele dijeliti“, ocijenio je.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više