Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Skupština Crne Gore završila rasprava o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici, Crna Gora će nedvosmisleno pokazati da joj je mjesto u društvu razvijenih demokratija, poručio je poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović. Navodeći da je njen cilj suočavanje sa prošlošću i pomirenje naroda,

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su danas raspravu o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici. Koji su podnijeli Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Ibrahimović je kazao da Prijedlog rezolucije podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid. Te da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Poslanici o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Tekst rezolucije, kako je naveo, predvidio je i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice. Da se afirmiše mir i stabilnost. I da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

“Smatram da će usvajanjem rezolucije u ovom parlamentu Crna Gora nedvosmisleno pokazati da joj je mjesto u društvu razvijenih demokratija”, rekao je Ibrahimović.

On je kazao da treba sve da zabrinu dešavanja posljednjih mjeseci, jer je, kako je naveo, pojačan stepen multietničke i multivjerske distance.

“Ova rezolucija će onemogućiti da se zločinci kriju iza naroda. I uskratiti mogućnost da se ovaj strašni događaj koristi u dnevno političke svrhe”, poručio je Ibrahimović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović je napomenuo da rezolucija nije prošla na Odboru za ljudska prava i slobode. Niti na Zakodavnom odboru, i poručio da DF neće glasati za njeno usvajanje.

“Ova rezolucija je provokacija i direktno je usmjerena protiv srpskog naroda”, smatra Vučurović.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao je da nije jasno čemu služi nova inicijativa opozicije u vezi sa Srebrenicom. Osim ako nije za “raspirivanje i dizanje novih tenzija”.

Demokrate pripremile niz amandmana

“Srebrenica i drugi zločini nad muslimanima, Srbima, Crnogorcima, Albancima, Hrvatima, jedna je od strašnih posljedica bezumne politike devedesetih”, rekao je Bogdanović.

On je poručio da se klanjao i da će se klanjati svim žrtvama. Ali nikad zločincima i onima koji te zločine oživljavaju za glas ili dva.

Demokrate su pripremile i niz amandmana, kojima su uslovili podršku rezoluciji. Jedan od amandmana odnosi se i na promjenu naziva rezolucije.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović kazao je da, ako se morala otvoriti teška tema o Srebrenici, onda je trebalo otvoriti “sve brojne Srebrenice koje su se desile u posljednjih 30 godina”.

Radulović je poručio Ibrahimoviću da je rezolucije o genocidima trebalo da spoji u jednu. Kako bi se stalo na kraj podjelama.

“Hoću da glasam za rezoluciju u kojoj su sve Srebrenice koje su bile na ovim prostorima. Neću da glasam za političke stvari”, kazao je Radulović.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković je rekao da saosjeća sa svim žrtvama koje su stradale na ovim prostorima.

Zločin je zločin

“Moramo da gledamo unaprijed i osudimo sve zločine. Apsolutno ću uvijek dići ruku za to. Pojedinačno ne”, poručio je Joković. On je rekao da se ne mogu osuđivati zločini po broju žrtava.

“Zločin je zločin pa bilo 100 ili deset hiljada žrtava”, naveo je Joković.

Poslanica Socijademokratske partije (SDP) Draginja Vukasanović Stanković kazala da je svako ko negira ili umanjuje zločin genocida mora znati da čini neoprostivi grijeh prema nevinim žrtvama.

“Danas negirati ili umanjivati genocid u Srebrenici, isto je što i umanjivati Holokaust ili Jasenovac. Oni koji u Ratku Mladiću vide samo Srbina najveći su neprijatelji srpskog naroda”, rekla je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, poricanje genocida je njegov posljednji stepen.

Poslanici će se o Rezoluciji izjasniti u petak.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više