Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Smanjite nam stope doprinosa i poreza

Kriteriji Vlade FBiH za dodjelu sredstava iz Garancijskog fonda su prilično strogi, brojni uslovi su postavljeni, a administrativne procedure komplikovane, kaže Pandurević

Za poslodavce u Federaciji Bosne i Hercegovine od 1. juna se predviđaju stimulativne mjere, jer bi došlo do izmjene kreditno-garantnih programa Garancijskog fonda, dugo najavljivanog instrumenta pomoći tokom pandemije. Kako je nedavno za naš list potvrdio direktor Razvojne banke FBiH Semir Fejzić, iznos od 32 miliona i 202.000 KM garancije, odnosno 64 miliona i 404.000 koje su komercijalne banke plasirale privrednim subjektima nije ispunio očekivanja.

REDEFINISANJE KRITERIJA
Prema njegovim riječima, izmjene kreditno-garantnih programa, a koji će biti drugačije pozicionirani, olabaviće određenu aktivnost i omogućiti zadržavanje finansiranja likvidnosti preduzeća, ali i nove investicije. S druge strane, direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević kaže nam da se kompletan Garancijski fond Vlade FBiH nije pokazao učinkovitim, jer ta kreditna linija, smatra, nije privlačna poslovnim subjektima.
– Kriteriji za dodjelu sredstava su prilično strogi, brojni uslovi su postavljeni, a administrativne procedure komplikovane. U konačnici, odluku o odobrenju kredita donose komercijalne banke, a ne Razvojna banka, kako smo predlagali. Udruženje poslodavaca FBiH je federalnoj Vladi dostavilo set mjera koje imaju za cilj pomoć privredi za saniranje negativnih posljedica pandemije i sprečavanje daljeg pada ekonomije, očuvanje zaposlenosti, zaštitu budžeta i vanbudžetskih fondova, te pozitivan uticaj na vanjskotrgovinski bilans, a jedna od mjera odnosila se i na Garantni fond. Udruženje je zahtijevalo redefinisanje kriterija za dodjelu sredstava, koji su ocijenjeni kao strogi i koji čine sredstva Fonda neatraktivnim, proširivanje kruga subjekata koji imaju pravo na kredit kako bi se namijenjena sredstva plasirala u ekonomiju i što prije dala željene rezultate, da prvenstveno moraju imati izvozno orijentisane kompanije i kompanije koje zapošljavaju nove radnike kao one koji kreiraju novu vrijednost, te da se jasno definiše da sve kompanije koje uredno izmiruju obaveze po osnovu kredita budu regresirane za iznos kamate najmanje za 50 posto, pojašnjava Pandurević.
Udruženje poslodavaca smatra da vlade svih nivoa u FBiH moraju promptno reagovati kako bi pomogle privredi bez odgađanja.

TEMELJNE MJERE
– Odgovorni u Ministarstvu finansija i ostali nadležni očito nisu dovoljno svjesni stvarnosti i težine situacije u kojoj se bh. privreda nalazi. Jedna od Vladinih donesenih mjera za tekuću godinu, kao što je regresiranje kamata putem Garantnog fonda subvencijama privrednim preduzećima, treba biti osmišljena kako bi se postigla pomoć poslovanju privrede na efikasan način. Potrebne su nam temeljite reformske mjere, koje bi na svaki način utjecale na rasterećenje troškova privrede, kao što je smanjenje stope doprinosa i ostalih poreza, odnosno optećenja cijene rada i svih drugih fiskalnih nameta, ističe Pandurević.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više