Fresh Press portal
Politika Svijet

Snažna podrška Rumunije dodjeljivanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Bukureštu s premijerkom Rumunije Vioricom Dancila o unapređenju ekonomske saradnje, evropskim integracijama i regionalnoj saradnji.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su politički odnosi dvije prijateljske zemlje vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Pozdravio je rumunsko predsjedavanje EU i zahvalio se što je Rumunija zadržala temu proširenja kao jedan od prioriteta svog predsjedavanja. Izrazio je interes BiH za produbljenje i jačanje saradnje u oblastima euroatlantskih integracija i ekonomskih odnosa s akcentom na unapređenje trgovinske razmjene gdje ima dosta prostora za unapređenje. Kao oblasti u kojima postoji i prostor i zajednički interes, Zvizdić je istakao poljoprivredu, energetiku, auto i mašinsku industriju, IT sektor, turizam i zaštitu životne sredine.

Premijerka Dancila je čestitala Zvizdiću na postignutim rezultatima Vijeća ministara BiH u posljednje četiri godine. Istaknula je da Rumunija snažno podržava euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i iskazala spremnost Rumunije da pruži političku i tehničku pomoć Bosni i Hercegovini kako bi se ubrzao evropski put BiH. Dodala je da Rumunija želi da jača i unapređuje saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, posebno privrednu saradnju kroz povezivanje privrednih komora i poduzetnika.

Istaknula je da je Zapadni Balkan dio Evrope, te da Rumunija podržava da BiH dobije status kandidata i da je jedino jamstvo trajnog mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja regije članstvo u EU i NATO-u.

Zvizdić je informirao premijerku Dancila o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Naglasio je da su EU i NATO perspektiva za BiH, motivator i pokretač provođenja neophodnih reformi i ekonomskog razvoja, ali prevashodno stabilizacije ukupnog stanja u BiH, te da bi što skorije stjecanje statusa kandidata imalo pozitivan učinak na stabilizaciju političkih prilika.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je dodao da se Evropska perspektiva regiona postavlja kao imperativ jer osigurava daljnje jačanje i rast naših ekonomija, demokratizaciju društava, unapređenje životnog standarda i prijeko potrebnu trajnu stabilizaciju regiona kroz kontinuirano jačanje regionalne saradnje.

Kao pozitivan primjer jačanja regionalne saradnje predsjedavajući Zvizdić je istakao Berlinski proces koji već daje veoma ohrabrujuće, mjerljive i relevantne rezultate uz adresiranje svih ključnih tema, od infrastrukturnog povezivanja, jačanje ekonomske saradnje, adresiranje zajedničkih sigurnosnih izazova, pitanje povezivanja mladih te adresiranje tema za procese pomirenja.

Rekao je i da BiH podržava i aktivno učestvuje u svim procesima i inicijativama koje doprinose povezivanju, ekonomskom razvoju, miru i stabilnosti u regiji. On je naglasio da je posvećenost EU regionu, zadržavanje teme proširenja i fokusiranje na pozitivne procese jedini garant trajne stabilizacije i prosperiteta Zapadnog Balkana .

Sagovornici su se složili da je potrebno poticati saradnju privrednih komora dvije zemlje, saradnju privrednika kroz poslovne forume i bilateralne sastanke, što su dobri instrumenti putem kojih će se unaprijediti ekonomska saradnja. Istaknuto je da je bilateralne odnose moguće jačati i u oblastima nauke, kulture, tehnologije, sporta i mladih.

Zvizdić se zahvalio na podršci Rumunije euroatlantskim integracijama BiH i potvrdio podršku BiH Rumuniji za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za period 2020-21.

Premijerka Dancila je zahvalila na podršci naše zemlje kandidaturi Rumunije za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH, piše “Avaz“.

Povezani članci

Denis Zvizdić plaću za mart donirao bolnici u Mostaru

E.H

Zvizdić: “Kada bi RS bila kompanija, morala bi proglasiti bankrot”

E.H

Zvizdić poručio Dodiku i Vučiću: “Sudbina BiH ne zavisi od vas…”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više