Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Špirić: BiH po viđenju Bakira Izetbegovića Srbi i Hrvati vide kao prvi snažan iskorak ka islamskoj BiH

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić rekao je Srni da u BiH mora biti postignut dogovor o njenom funkcioniranju, te istaknuo da građansku BiH po viđenju lidera SDA Bakira Izetbegovića Srbi i Hrvati vide kao prvi snažan iskorak ka islamskoj BiH.

Špirić je naglasio da su izjave Bakira Izetbegovića o unitarnom uređenju i funkcioniranju BiH krajnje neodgovorne.

“Prije će globalni igrači nad nama postići dogovor o nama nego što ćemo mi unutar BiH postići dogovor o nama. To potvrđuju i krajnje neodgovorne izjave Bakira Izetbegovića u trenucima kada se susrećemo sa strašnim posljedicama pandemije i kada živimo u vremenu smrti”, istakao je Špirić.

On je naglasio da bi bilo bolje da se Izetbegović koncentrira na ustavna rješenja BiH i da ponudi kompromisan dogovor o načinu boljeg funkcioniranja, ako ništa drugo, makar radi spašavanja života građana.

“Ostaje za vidjeti što znači funkcionalna BiH po viđenju međunarodnih staratelja i ima li razlike. Zato je moje upozorenje da moramo prije pronaći odgovor o nama unutar BiH nego što globalni igrači postignu dogovor nad nama. U suprotnom sve je šuplja priča”, upozorio je Špirić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je u obraćanju na sesiji Kruga 99 o temi “Unutarnje i vanjske silnice u restituciji građanskog uređenja BiH”, rekao da je unitarna ili jednostavna država, kakva je BiH bila do prihvaćanja dejtonskog uređenja i koja funkcionira na bazi građanskog principa, prirodni okvir i uređenje koje štiti i omogućava opstanak i razvoj multietničke zajednice kakva je bila i kakvu teže da obnove u BiH.

“Unitarno organizirana država BiH nije gušila identitet, kulturu, posebnosti i jednakosti etničkih skupina u BiH”, mišljenja je Izetbegović.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više