Fresh Press portal
BiH Politika

Stav Amerike ostaje nepromijenjen: “Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje”

Ambasada SAD oglasila se danas na Twitteru jasnom porukom navodeći da je teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Kako je rečeno, retorika kojom se koriste stranke, usporava napredak BiH prema EU integracijama.

Takva retorika usporava napredak BiH ka euroatlanskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mjesta i ubrzava egzodus građana“, navodi se na zvaničnom Twitter profilu Ambasade SAD-a.

Niti Dayton, niti Ustav BiH ne nude entitetima pravo na otcjepljenje. Postojanje svakog entiteta je u potpunosti u zavisnosti od postojanja BiH“, naveli su.

Stav SAD-a ostaje nepromijenjen. U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvenu državu, suverenu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora se usvojiti u skladu s postupcima utvrđenim u Ustavu, za što je potrebna široka podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode“, dodali su.

Povezani članci

Uklonjeni kipovi sa fontane u Vitezu: Umjesto njih, postavljena tabla na kojoj piše “… i mirna Bosna”

E.H

Pronađeno rješenje za proslavu matura u BiH

E.H

Jedan od najvažnijih datuma za našu zemlju: Danas 28 godina od članstva BiH u UN-u

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više