Fresh Press portal
BiH Politika

Stevandić o 1. martu: “Slavit ćemo kad se prizna 9. januar”

Bosna i Hercegovina u nedjelju će proslaviti 28 godišnjicu od kada je stekla nezavisnost, ali taj datum ni dalje se ne priznaje kao državni praznik u cijeloj državi jer u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska kategorički odbijaju priznati 1. mart kao Dan nezavisnosti.

To pitanje ponovo je problematizirano danas u Sarajevu kada su novinari pitali kada bi BiH mogla dobiti zakon o državnim praznicima, a predstavnici Republike Srpske ponovili su svoj stav, ocjenjujući da je to pitanje za Vijeće ministara BiH.

Da se pitanje uputi upravo Vijeću ministara BiH pozvao je poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić, kazavši da bi Vijeće ministara trebalo početi raditi budući da je novi saziv imenovan prije više od dva mjeseca, a održane su samo tri sjednice.

Sve zavisi od Vijeća ministara i resornih ministarstava koji treba da predlože takav zakon oko kojeg bi se svi usaglasili na način da sami sebi ne pravimo probleme koje imamo kada su u pitanju neradni dani te osporavanjem prava jednom, drugom ili trećem narodu na praznike” – pojasnio je Mektić.

Državni poslanik iz Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ističe da će se o zakonu o praznicima moći razgovarati tek kada se kao praznik prihvati 9. januar kojeg su u RS-u proglasili danom tog entiteta, a osporio ga Ustavni sud BiH.

Kada se prizna 9. januar, a mi nađemo načina da priznamo 1. mart. Bez toga BiH neće dobiti zakon o praznicima” – kategoričan je Stevandić u odgovoru na novinarsko pitanje.

Državna poslanica iz Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić ističe da ovakvo uvjetovanje Stevandića nije u redu jer je postavljen uvjet prihvatanje neustavnog praznika zbog čega i smatra da u skorije vrijeme neće biti državnog zakona iako kaže “to je zaista sramota”.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović također naglašava da bi zakon trebalo u parlamentarnu proceduru da uputi upravo Vijeće ministara.

Da pitanje o donošenju zakona o praznicima ne treba biti upućeno njoj smatra i dopredsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ) podsjećajući da je BiH država tri konstitutivna naroda i drugih građana te je kazala da se zna gdje se donose zakoni.

Zna se i na koji način je potrebno postići određenu saglasnost da bi se donosili takvi zakoni. Ima mnogo stvari kojima je BiH opretećena poput zakona o praznicima, a što ih prije riješi to će biti bolje za sve one koji u njoj žive” – zaključila je Krišto.

Skupština Socijalističke Republike BiH 25. januara 1992. godine donijela je Odluku o raspisivanju referenduma o suverenosti i nezavisnosti BiH. Referendumu je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Pristupilo mu je 63 posto građana od kojih se gotovo sto posto njih izjasnilo da žele suverenu i nezavisnu BiH. Od tada se 1. mart proslavlja se kao Dan nezavisnosti BiH, piše “Novi.ba“.

Povezani članci

Nenad Stevandić poručio ambasadorima zemalja PIK-a “da se odmaknu od šerijata”

E.H

Mektić proglašen krivim, optuživao i klevetao bez ikakvih dokaza

E.H

Tajni dokumenti o ulozi Nenada Stevandića u progonu Bošnjaka i Hrvata iz Banje Luke

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više