Fresh Press portal
BiH Politika

Stevandić uzvraća žestoko: “Iskoristimo ovu javnu ratnu objavu”

Predsjednik Kluba Srba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je da je Republici Srpskoj potrebna međunarodna akcija da pokaže da je lider SDA Bakir Izetbegović stranačkom deklaracijom kojom poziva na ukidanje entiteta, ali i zagovara bosanski jezik i identitet najavio nemire i sukobe jer mirnim putem njegova politika ne može biti provedena.

Treba da iskoristimo ovu očiglednu javnu ratnu objavu političkim putem preko deklaracije SDA koja negira prava drugih naroda i Ustav BiH, a, vjerovatno, uzrokuje sukobe u budućnosti. Ovaj put moramo da se potrudimo da pokažemo ko je kriv za te sukobe” – rekao je Stevandić za TV Pink.

Stevandić je istakao da se RS neće ni uznemiriti ni destabilizirati zbog ove deklaracije SDA jer, kako je kazao, ima vrlo stabilne institucije i jedinstvo. On je podsjetio da je Dejtonski sporazum – sporazum dva entiteta i tri naroda i može biti mijenjan samo uz njihov pristanak.

Znači, postoji dvostruki ključ – srpski narod i entitet RS. Svi znaju da se ne može mirno provesti to da se Srbi odreknu RS, svog identiteta i da pristanu na unitarnu BiH koju propagira Bakir Izetbegović” – rekao je Stevandić.

Navodi da je riječ o tome da postoji frustracija, jer Bošnjaci efektivno kontroliraju oko 27 posto teritorije i imaju efektivu vlast, dok su ostali dio kantoni s mješovitim sastavom, kao i hrvatski kantoni, a RS kontrolira 49 posto.

Riječ je o jednoj frustraciji brojevima, jer oni smatraju da kao narod brojniji od drugih, ali nema prostu većinu, treba da ima vlastitu BiH da njom upravlja, pošto smatraju da Srbi imaju Srbiju, Hrvati Hrvatsku” – rekao je Stevandić, piše “Avaz“.

Povezani članci

Stevandić o 1. martu: “Slavit ćemo kad se prizna 9. januar”

E.H

Nenad Stevandić poručio ambasadorima zemalja PIK-a “da se odmaknu od šerijata”

E.H

Mektić proglašen krivim, optuživao i klevetao bez ikakvih dokaza

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više