Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Suljagić je prvi političar u BiH osuđen zbog klevete počinjene na socijalnim mrežama

Socijalne mreže u BIH do sada su bile poprište žestokih verbalnih ratova. U BH sudskoj praksi nije bilo ustaljeno tužiti nekog zbog klevete, ili govora mržnje na facebooku ili twiteru, upravo iz razloga jer su građani BIH, naročito političari, smatrali da su zaštićeni činjenicom da su političari, da imaju sredstva kontrole tužiteljstava i da se vlasništvo nad profilom ne može dokazati. To je mislio i Suljagić. Tadašnji doministar obrane BH

Nakon što je oklevetao Ivana Šušnjara, tadašnjeg kandidata za diplomatsko mjesto u SAD-u, usporedivši ga s ubojicom, ustašom i rasističkim smećem, a sve kako bi ga oblatio pred US ambasadom, suočio se s tužbom.

Na sudu pak nije bio toliko hrabar. Tamo nije stao iza svojih riječi, kao i mnogo puta do sada, nego je začudo tvrdio da taj profil nije njegov i da ga je koristio netko drugi. No sud je uz predložene dokaze ustvrdio i presudio da je upravo Suljagić bio taj koji je klevetao građane BIH sa svog profila. I to kao doministar obrane BIH!

Šušnjar nije jedina žrtva njegovih virtualnih eskapada prožetih mržnjom. Na meti Suljagiću tako su se svojevremeno našli i prvaci Naše stranke, Peđa Kojović, Denis Gratz i Danis Tanović. Tjednima ih je vrijeđao na osobonoj razini da bi kasnije prekinuli sve međusobne kontakte, iako su ranije bili u prijateljskim i poslovnim odnosima.

Ova presuda, suda u Širokom Brijegu je prvostupanjska, no važna je za BIH društvo, pogotovo kao opomena BH političarima koja je granica koju ne bi smjeli prelaziti u javnim obračunima s neistomišljenicima. Osim predočenih dokaza, koji nedvojbeno dokazuju da Suljagić jest autor uvreda i kleveta, sud je zaključio, da bi svaki visokorangirani dužnosnik morao u slučaju, da se netko koristi njegovim imenom na socijalnim mrežama, takve pojave u najmanju ruku demantirati.

Šušnjar je najavio i podnošenje kaznene prijave Tužiteljstvu BIH protiv Suljagića, za kazneno djelo nesavjesnog obavljanja posla, budući da je na sudu u građanskoj parnici dokazano da je Suljagić, klevetu građana BIH činio s radnog mjesta.

Tako bi se nakon ministrice Pendeš, koja se obranila optužbe za nesavjestan rad, na sudu mogao naći i njen nekadašnji zamjenik. Koji je ujednio bio ili još uvijek jes i korisnik kontradiktornog prava tzv. “bijelog hljeba”. Radi se o naknadni u visini doministarske plaće do pronalaska novog posla ili u trajanju od godinu dana. U slučaju da Tužiteljstvo dokaže da je Suljagić nesavjesno obavljao posao doministra morat će vratiti i sva ona primanja koja je kao korisnik “bijelog hljeba” do sada primio, a ne radi se o malom iznosu.

Nekon presude suda u Širokom, Suljagić je na twiteru HDZBIH nazvao proustaškom strankom a vladu u Zagrebu sličnim terminima. Ironija je da je upravo Suljagić bio jedan od inicijatora Platforme, vlade kojom se majoriziralo Hrvate u BIH koalicijom s dokazano proustaškim HSP-om.

Suljagć ne staje ni sa brutalnim uvredama prema Bakiru Izetbegoviću i ostalim bošnjačkim liderima, a ljudi koji poznaju političku scenu u Sarajevu tvrde da on s još malo skim uopće razgovara. Naime nakon sukoba sa SDP-om, potom Našom strankom , sukobio se i s Komšićevim DF-om.

Pošto je ostao bez svih mogućih partnera u Sarajevu “kleta sudbina” je htjela da danas, on, žrtva iz Srebrenice, javno zagovara tiješnju suradnju s oporbom Dodiku. A oporba Dodiku su u RS-u su SDS, sljednici Radovana Karadžića.

Kada će i HDZBIH i Plenkovićevi odvjetnici krenuti s tužbama prema Suljagiću, ostaje za vidjeti, no on svakim danom dokazuje, da Sarajevo više nije samo politički problem ostatka BIH nego i kulturološki.

Vrijeme rigidnih političara poput Suljagića odavno je prošlost, ne samo u BIH, i čudi da ga njegovi prijatelji i savjetnici ne upozoravaju na to da je u samo tri mjeseca stranci koja je trebala biti građanska, nabio imidž najdesnije i najradikalnije stranke u Bošnjaka, neke vrste bošnjačkog Yobbika.

Utoliko su njegove reakcije na Kolindu Grabar koja je govorila o radikalizaciji BIH društva bizarnije. Jer upravo Suljagić, politički pokušava preživjeti strašenjem. Strašenje u političkoj praksi nikada nije donijelo ništa drugo nego radikalizaciju. Suljagić je, naime, jedini političar u BIH koji Bošnjake u BIH straši od svojih susjeda Hrvata i Srba pričom o palestinizaciji Bošnjaka. Palestinizacija je po Suljagiću federalizirana BIH. Toliko o vjeri u građanska načela i suživot.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više