Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

INFOGRAFIKA – Predsjednički izbori u SAD-u: Trump na procenat do Clinton

Kandidatkinja demokrata Hillary Clinton svojevremeno je imala prednost od 12 poena u odnosu na republikanskog kandidata Donalda Trumpa, da bi ta razlika samo nekoliko dana prije izbora bila smanjena na procenat ili dva.

NEW YORK (AA) – Nekoliko dana uoči predsjedničkih izbora u SAD-u smanjena je prednost kandidatkinje demokrata Hillary Clinton u odnosu na republikanskog kandidata Donalda Trumpa, javlja Anadolu Agency (AA).

Clinton je stekla veliku prednost nakon Trumpovih skandala, ali je počela gubiti nakon što je ponovo pokrenuta istraga protiv nje o korištenju privatne elektronske pošte dok je bila državna tajnica.

Ankete pokazuju kako je razlika između kandidata procenat ili dva.

Posljednje ankete koje su objavili “ABC News” i “Washington Post” pokazuju kako je razlika između Clinton i Trumpa svega jedan procenat, odnosno 46 za kadidatkinju demokrata i 45 posto podrške za kandidata republikanaca.

Dva preostala kandidata Gary Johnson i Jill Stein imaju između oko tri posto glasova. Ostatak glasova čine i Amerikanci koji su se izjasnili da na predstojećim izborima neće obaviti svoju građansku dužnost.

Ankete objavljene na stranici za političku analizu “Real Clear Politics” pokazuju kako je razlika između njih dvoje smanjena na 2,2 posto.

Kako su skandali utjecali na kandidate? 

Optužbe za seksualno zlostavljanje protiv Trumpa naštetile su republikanskom kandidatu te je izgubio podršku određenog broja glasača.

Clinton je 23. oktobra imala 12 posto glasova prednosti u odnosu na Trumpa, ali nakon sedmice dana razlika je smanjena na procenat.

20161103_2_19926031_15668513_web

Iako su Trumpovi rasistički ispadi, omaložavanja žena i optužbe za zlostavljanje bili razlozi gubljenja glasova u anketama, razlika je smanjena gotovo na minimum. Prosjek pet anketa CNN-a pokazuje kako Clint ima 46, a Trump 42 posto podrške.

Pobjednika izbora odlučit će neodlučni birači

U biranju pobjednika izbora ključnu ulogu imaju birači takozvanih “swing statesa” u kojima je borba između demokrata i republikanaca neizvjesna, a u centru pažnje nalaze se savezne američke države Florida, Ohio i Pennsylvania.

U većini “swing statesa” vodi Hillary Clinton. Ona u Pennsylvaniji ima 47,2 posto glasova, odnosno šest posto više od protivnika.

Razlika je manja u Floridi, gdje Trump ima 44 posto glasova, odnosno zaostaje procenat. Kada je riječ o Ohiju, Trump sa 46,8 posto glasova vodi za 2,5 procenata ispred Clinton.

Clinton vodi u Michiganu, Nevadi, New Hampshireu, North Carolini, Virginiji, Visconsinu, dok Trump prednost ima u Georgiji i Iowi.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više