Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Seehoferova izjava ponižava islam, muslimani pripadaju Njemačkoj

Islam pripada Njemačkoj, kao i muslimani koji žive u toj zemlji, a izjave njemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Seehofera i njegovog stranačkog kolege Alexandra Dobrindta dio su predizborne kampanje Kršćansko-socijalne unije (CSU), smatraju Al Jazeerini sagovornici.

Novoimenovani ministar se usprotivio uvjerenju da je islam dio njemačke kulture, a član Bundestaga Dobrindt ga je podržao riječima: “Njemačka je kršćanska zemlja. Ko izgovori, što velika većina u našoj zemlji misli, ne razdvaja-nego spaja”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i liberalno-demokratski politički krugovi u toj zemlji su odmah nakon Seehoferove izjave reagirali, poručivši da islam i muslimani koji žive u toj zemlji pripadaju Njemačkoj te da su izjave političara CSU-a, koje dolaze u vrijeme kada su mnoge džamije u Njemačkoj mete napada i vandalizma, nepotrebne.

Političke kalkulacije

Profesor islamske teologije na Univerzitetu u Muensteru Mouhanad Khorchide kaže da mu je žao što se politka vodi preko leđa muslimana i konstruktivnog jedinstva u njemačkom društvu.

Identitetsko-politički kratki spoj

Nekadašnji generalni sekretar Kršćansko-demokratske unije (CDU) Ruprecht Polenz je za Al Jazeeru ponovio ono što je kazao njemačkim medijima.

“O tome “da li islam pripada Njemačkoj” se diskutira na ovaj način, jer neki smatraju da je kroz tu diskusiju njihov identitet Nijemca ugrožen. Oni sebe vide kao Nijemce koji nisu muslimani. Oni smatraju da bi muslimani možda mogli pripadati Njemačkoj, ali ne islam. Taj identitetsko-politički kratki spoj pravi ovu debate opasnom. On vodi ka pitanju da li neko, čija religija “ne pripada Njemačkoj”, može biti dobar Nijemac. On vodi ka pitanju da li taj neko također može biti dobar Nijemac kao onaj “čija religija pripada Njemačkoj”. Otvaranje ovog pitanja, znači okretanje tereta dokazivanja. Musliman mora, uprkos njemačkom pasošu, dokazati da pripada Njemačkoj, da će, ako se bude morao odlučiti, Njemačku više cijeniti od svoje religije jer “ona ne pripada Njemačkoj””, navodi Polenz

“Može biti da ova izjava saveznog ministra Seehofera nije upućena direktno muslimanima, nego na birače koji su prešli u desničarske opcije i tako su izgubljeni. Tako da iza izjave stoje političke kalkulacije”, pojašnjava Khorchide.

Dok su neki izignorisali Seehoferovu izjavu, navodi on, druge je ona iziritirala.

“Kada samo pomislim na moje studente muslimane u Centru za islamsku teologiju Univerziteta u Muensteru, koji već pripadaju drugoj ili trećoj generaciji, koji su ovdje rođeni i odrasli, onda doživim njihovo razočarenje. Oni kažu: “Mi takve debate doživljavamo kao da naša domovina diskutira o tome da li joj pripadamo ili ne. Njemačka, kao naša domovina, pod znak pitanja stavlja našu pripadnost i to nas vrijeđa””, ističe Khorchide.

Dodaje da islam definitivno pripada Njemačkoj, jer u njoj živi 4,7 miliona muslimana, koji su u međuvremenu postali građanke i građani te zemlje.

“Ne možemo dijeliti muslimane i islam. Po njemčkom zakonu ne postoji religija bez individue”.

Zato se, tvrdi Khorchide, ne može reći da muslimani pripadaju Njemačkoj, a islam ne.

Za Ernesa Kalača, komesara za integraciju Centralnog vijeća muslimana u Njemačkoj, i člana rukovodstva saveznog Islamskog centra za socijalne projekte sa sjedištem u Koelnu, Muhameda Baščelića, su Seehoferove izjave zabrinjavajuća.

Pravnik Muhamed Baščelić ističe da iskustvo muslimana u Njemačkoj govori da izjave poput ove novog ministra unutrašnjih poslova Seehofera o islamu i muslimanima, nisu novitet na političkoj sceni.

Stav kancelarke Merkel

Zabrinjava, navodi on, da je to izgovorio upravo ministar pod čijim širim ingerencijama su zaštita ljudskih i religijskih sloboda.

“Ipak, ne mislim da će to imati veliki utjecaj na stvarni odnos države prema muslimanima, ali bi u konačnici moglo da homogenizira biračko tijelo stranke (CSU) iz koje ministar dolazi. Poučeni iskustvom rada bivšeg ministra Friedricha, također na ovoj poziciji iz iste stranke, postoji mogućnost da dođe do zastoja u realizaciji važnih projekata za ovo društvo a koji su još važniji za muslimane u Njemačkoj. Bilo bi itekako nepovoljno da ova izjava utiče na rad Njemačko islamske konferencije (2018-2022) koja u narednoj fazi svoga rada treba da se bavi institucionalizacijom islama ili bar da pomogne te procese na pokrajinskom nivou”, ističe Baščelić.

Integracija stranaca u društvo

Ernesa Kalača, komesara za integraciju Centralnog vijeća muslimana u Njemačkoj, ističe da ta zemlja ima jako razvijen plan i program brze integracije stranaca u društvo.

“Naravno, dijalog sa predstavnicima muslimana je najbitniji u tom procesu, jer se jedna osoba može integrisati u nekom društvu samo onda kada se može identificirati sa tim društvom, a identifikacija se dešava onda kada je vjera dio tog društva, tako da će savjesni dio političara ovdje, kojih je većina, puno raditina tome. Islam je dio Njemačke”, kaže Kalač.

Važan je, dodaje on, stav kancelarke Merkel po ovom pitanju.

“Ovaj mali „izlet“ novog ministra oslikava dnevno-politički diskurs, a nikako državni i institucionalni odnos prema ovom pitanju. Uvjeren sam da će biti kompenziran jednom jakom i odgovornom politikom prema pitanju muslimana i islama. Ova izjava je pokazala i jednu drugu stranu, tj. u kakvom su vlastitom organizacionom i institucionalnom stanju muslimani dočekali ovu izjavu. Od populističkih izjava nominalnih predstavnika muslimana, muslimani sami nemaju puno koristi. Jer njihov odnos prema demokratskim principima i institucionalnim propisima njemačkog društva itekako kasni u svojoj realizaciji”, navodi Baščelić.

Dodaje da u Bundestagu, kao i nacionalnim parlamentima drugih članica Evropske unije, već sjedi dobar broj parlamentaraca koji su članovi evropskih desničarskih stranaka, što pokazuje da pitanje političkog diskursa u Evropskoj uniji prema muslimanima i strancima nije pitanje samo pojedinca, “to je posljedica širih političkih interesa”.

Komesar za integraciju Centralnog vijeća muslimana u Njemačkoj Kalač ističe da Seehofer treba da bude ministar Savezne republike Njemačke, za šta je i postavljen.

‘Njemačka je i naša zemlja’

Nažalost, tvrdi on, Seehofer se ponašao kao da je ministar jedne od 16 saveznih država Njemačke, a to je Bavarska.

“Da to gospodin ministar nije uradio na populistički način, tako što vodi predizbornu kampanju koja tek dolazi u Bavarskoj, čovjek bi se i usprotivio. Njegova izjava ne vodi ka dobrom, jer on time ignoriše četiri miliona muslimana u Njemačkoj, ali i savezni Ustav koji dozvoljava slobodno upražnjavanje religije. Gospodin ministar je svojim izjavama pokrenuo talas nezadovoljstva, ne samo u islamskim krugovima u Njemačkoj, već i u krugovima demokrata i liberalnih građana te zemlje. Veliki broj poznatih ličnosti i visokih političara, a i sama kancelarka Merkel, su stali uz islam u Njemačkoj. Njegova izjava je provokantna i izaziva napade desničarskih radikala na islamske ustanove u Njemačkoj, što je zapravo i najveća opasnost koja proizilazi iz njegove izjave”, kaže Kalač.

Navodi podatak da se 2017. desio veliki broj napada na islamske ustanove, a da je od toga bilo gotovo 50 napada Molotovljevim koktelima i sličnim eksplozivima na džamije.

Kaže kako je to zabrinjavajuće i vrlo opasno za demokratiju u Njemačkoj, a i u Evropskoj uniji.

“Naravno da je Njemačka kršćanska zemlja, mi muslimani ovdje to znamo, mi znamo i šta je kršćanstvo, to smo naučili iz naše Svete knjige Kur’ana, tako da ne treba nama neki ministar na ovaj način da poručuje, ko smo mi muslimani i gdje i kome pripadamo. Gospodin ministar treba da zna da je Njemačka i naša zemlja, kao i njegova, „pa kakve tu ima razlike“”, navodi Kalač.

On smatra da Seehoferova izjava ponižava islam, ali da je njemački ministar zapravo time sam sebe doveo u konfliktnu situaciju.

“Njegova izjava je zapravo pokušaj svrstavanja islama u drugi red, što mu neće uspjeti, jer ko zna još koliko će on biti ministar. Naravno da su muslimani pogođeni njegovom izjavom, jer je ona vrlo teška, ali smo i mi svjesni da imamo naše predstavnike i islamske zajednice koje trebaju na političkom polju da se izbore protiv ovakvih izjava, a pogotovo protiv provokacija i omalovažavanja”, kaže.

Kalač navodi da je svijest muslimana razvijena i da će se oni mirno i civilizirano  boriti kako bi dokazali da Seehofer nije u pravu i da je njegova izjava populistička, te da je ona prijetnja za mir i stabilnost u Njemačkoj.

Tu prijetnju, zaključuje Kalač, ne predstavlja islam, nego ekstremni desničari i neonacisti.

Izvor: Al Jazeera

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više