Fresh Press portal
Početna » Blog » Tegeltija se hvali progonom boraca Armije R BiH: “Za zločine nad Srbima za tri godine optuženo više osoba nego u prethodnih 11 godina”
BiH Politika

Tegeltija se hvali progonom boraca Armije R BiH: “Za zločine nad Srbima za tri godine optuženo više osoba nego u prethodnih 11 godina”

Tegeltija

SDA želi da vrati uticaj na rad pravosuđa BiH, a jedan od razloga je to što je za zločine nad Srbima za tri godine optuženo više osoba nego u prethodnih 11 godina, izjavio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija za beogradsku Politiku.

Upravo to je jedan od razloga zbog kojih i dalje trpimo napade SDA koja, u namjeri da se ponovo dokopa kontrole nad pravosudnim institucijama, traži reformu VSTS”, rekao je Tegeltija za “Politiku”.

On je dodao da su od 2004. do 2015. godine u Tužilaštvu BiH podignute 53 optužnice protiv 102 osobe za slučajeve u kojima su žrtve Srbi, dok je od 2015. godine do danas podignuta 41 optužnica protiv 126 osoba.

Tegeltija je rekao da je do prije nekoliko godina pravosuđe na nivou BiH bilo dobrim dijelom pod svojevrsnom kontrolom SDA koju su u tome, zbog određenih političkih interesa, prećutno podržavali i pojedini međunarodni faktori.

Napominjući da je to izazivalo snažno nepovjerenje građana Republike Srpske, Tegeltija je dodao da se pravosuđe uspjelo istrgnuti iz tih poluga političke kontrole i učiniti nezavisnim, ali da je nakon toga krenula hajka koja je dolazila iz pojedinih političkih krugova u FBiH, primarno iz SDA.

Protiv pravosuđa i VSTS pokrenuta je medijska kampanja kako bi stvorili alibi za ponovno preuzimanje kontrole nad pravosuđem”, smatra Tegeltija.

Povezani članci

Tegeltija: “Pozivam SDA da prestanu s atacima i pritiskom na pravosudni sistem”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više