Fresh Press portal
Politika Svijet

Trump naredio otvaranje džamija u Americi

trump-palestinci-ce-na-kraju-prihvatiti-mirovni-plan-trump-reuters_5e2f3cbe68890

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp (Trump) tražio je od guvernera saveznih država da dozvole otvaranje vjerskih objekata, uključujući i džamije, zatvorenih u okviru mjera donosenih u cilju suzbijanja širenja pandemije koronavirusa.

U obraćanju novinarima u Bijeloj kući, Tramp je istakao da će iskoristiti svoje ovlasti da to uradi sam, ukoliko guverneri ne donesu takvu odluku.

Prema mojim uputama, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti već objavljuje vodić za vjerske zajednice” – kazao je Tramp.

Podsjetio je da pojedini guverneri mjesta poput klinika za pobačaj svrstavaju u kategoriju „ključnih mjesta“.

Prema tome, danas crkve, sinagoge, džamije i druge bogomolje proglašavam „mjestima primarne službe“. Pozivam guvernere da odmah dozvole rad mjestima za molitvu” – rekao je Tramp.

Istakao je da bogomolje čuvaju društvenu zajednicu na okupu, dodajući da od guvernera očekuje da već ovog vikenda izdaju dozvolu za otvaranje vjerskih objekata.

U Americi nam treba više molitve, a ne manje” – poručio je američki predsjednik.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više