Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Turković ponovila: Covidshield vakcine su jeftine i za siromašne

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je danas u Sarajevu da su vakcine “Covidshield” kompanije “AstraZeneca”, koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio za potrebe Federacije BiH, jeftine vakcine i da ih naručuju zemlje koje imaju manje prihode.

Turković je, poslije sastanka s ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, rekla da ta vakcina koju su razvili Univerzitet u Oxfordu i farmaceutska kuća AstraZeneca, košta četiri dolara.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o svojoj ranijoj izjavi da je vakcina AstraZeneca, proizvedena i Indiji, namijenjena siromašnim zemljama, ona je danas rekla da nije imala lošu namjeru i da na poklonu treba biti zahvalan.

Turković je rekla da je, radi zaštite državljana BiH, zahtijevala da Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH da saglasnost za upotrebu tih vakcina.

“To bih tražila i danas i sutra za bilo koju drugu vakcinu koja dolazi u ovu zemlju, jer je to zakonska procedura”, izjavila je ona.

Do sada je u Federaciju BiH stiglo samo 10.000 vakcina “AstraZeneca” koje je poklonila Srbija i potrošene su za zdravstvene radnike u Covid-ambulantama, i još 5.000 doza te vakcine koje je poklonila Slovenija, ali cijeloj BiH.

Republika Srpska je samostalno naručila 22.000 ruskih vakcina “Sputnjik V” za zdravstveno osoblje i najugroženije kategorije stanovništva, a 5.000 vakcina za vakcinisanje zdravstvenih radnika iz RS obezbijedila je Srbija.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više