Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Turković: Vakcine koje je donio Vučić koriste se u siromašnim zemljama

Na Sarajevski aerodrom jutros je zajedno predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sletjelo 5.000 doza vakcine za koronavirus.

Paralelno s tim, Vijeće ministara BiH održalo je telefonsku sjednicu na kojoj je dalo saglasnost za prijem tih vakcina.

Međutim, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković imala je uvjet.

Za Raport je govorila o tome, ali i o vakcini.

“Tražila sam da se vakcina ne koristi dok ne dobije saglasnost naše Agencije za lijekove, jer ova vakcina nema saglasnost u EU niti SAD”, kaže Turković za Raport.

Ona potvrđuje kako se radi o vakcini koja se proizvodi u Indiji, a po licenci AstraZenece.

“Radi se vrlo dostupnoj vakcini koja se uglavnom koristi u siromašnim državama, kao što je Dominikanska Republika i slično. Dakle, vrlo jeftina i vrlo dostupna i nema dozvole za korištenje u EU. Zato je moj uvjet bio da se ona provjeri u našoj Agenciji”, rekla je Turković.

Na pitanje da li mi sad gledamo poklonu u zube, Turković ističe kako se potrebno sve provjeriti prije upotrebe jer se radi o zdravlju građana.

Prokomentirala je i to što Srbija već sedmicama po regionu dijeli vakcinu i da je sad poklanja BiH.

“Ja bih više cijenila kada bi, recimo, potpisali sporazum o granici ili kada bi Srbija kvalificirala ratne zločine u BiH onako kako su to sudovi presudili. Ovdje se radi o jednoj potrebi za afirmacijom pa i dominacijom Srbije u regionu, pa i o tome da se diže popularnost Srbije”, rekla je Turković za Raport.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više