Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Turski mediji: SAD pokušava okružiti Tursku svojim vojnim bazama

Nakon što su Sjedinjene Države prije nekoliko dana objavile svoju godišnju Nacionalnu strategiju sigurnosti (NSS) prema kojoj su Kina i Rusija označene kao glavni konkurenti, a Turska u dokomentu nije uopće spomenuta, ni kao protivnik ni kao saveznik, dok su u dokumentu napisanom na 68. stranica, Saudijska Arabija i Egipat navedene među državama označanim sa „prijatelj-saveznik”.

To što dokument nikako ne spominje Tursku najnoviji je u nizu događaja koji ukazuju na pogoršanje odnosa između dvije saveznice, članice NATO pakta. Uz činjenicu da Washington i dalje otvoreno sarađuje ​​sa kurdskom terorističkom organizacijom PYD u Siriji, koja je ogranak Kurdistanske radničke partije (PKK), unatoč opetovanim prigovorima od strane Ankare.

Pored toga, Sjedinjene Američke Države nastavljaju svoj pokušaj da okruže Tursku povećanjem broja vojnika u njihovim bazama u regiji. U samo nekoliko mjeseci broj američkih vojnika u američkim vojnim bazama u regiji sa 40.000 porastao je na 65.000.

Neskrivene pripreme

Najveći porast broja američkih vojnika zabilježen je u vojnim bazama u Turskoj, gdje se njihov broj za samo dva mjeseca udvostručio dosegnuvši cifru od 4.000. Broj američkih vojnika razmještenih u vojnoj bazi u Kataru u zadnja tri mjeseca je povećan je sa 3.000 na 7.000. Značajan broj američkih vojnika stacioniran je u Bahrejnu, Kuvajtu i Siriji. Ovo je najobimnije raspoređivaje američkih vojnih snaga u regiji od okončanja Hladnog rata.

U svemu tome očita je namjera da se Turska okruži sa zapada.

Sjedinjene Američke Države su i u zemljama istočne Evrope, kao što su Poljska, Rumunija, Bugarska i druge, rasporedile dodatne trupe i streljivo.

Od Mađarske do Saudijske Arabije

Pentagon želi da uspostavi „američku osu“ koja se proteže od Mađarske, preko Bosne i Hercegovine, Libije, Egipta, Saudijske Arabije do Basrijskog zaljeva, s ciljem da svojim vojnim bazam okruži Tursku sa zapada.

Unatoč tome što Amerikanci konstantno ističu da je cilj toga uspostavljanje odbrambene linije protiv Rusije, pravi cilj ovog projekta su Turska i Iran.

Sukob u Siriji

SAD prijete turskoj sigurnosti i s juga kroz pružanje podrške teroristima PKK-a na sjeveru Sirije, koje su tokom posljednjih mjeseci opskrbili s više od 4.000 kamiona oružja i streljiva.

PKK se nalazi na listi terorističkih organizacija Turske, Europske unije i SAD-a. To je organizacija koja od 1984. godine provodi nasilje nad stanovnicima južnog dijela Turske. Tokom tri decenije dugog sukoba ubijeno je više od 40.000 ljudi, većinom civila.

SAD su opskrbile sirijski PYD/YPG s više od 4.000 kamiona oružja i municije, navodno za potrebe borbe protiv ISIL-a, unatoč brojnih upozoranje Ankare da je to ogranak terorističkog PKK-a.

U narednim danima, Turska se priprema za pokretanje operacije čišćenja terorista PKK-a iz Afrina i područja pod njihovom okupacijom zapadno od područja na kojem je provedena operacija Štit Eufrata.

Situacija je takva da svakog momenta može izbiti sukob između Turske i Sjedinjenih Država na području djelovanja operacije Štit Eufrata, Afrinu ili Minbedžu.

Pripremio: Abdullah Nasup / Izvor: Yeni Safak / Saff.ba

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više