Fresh Press portal
Politika Region

Varga: “Dok dijeli Kosovo, Vučić priželjkuje podjelu BiH”

Politikolog Boris Varga izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u očima Zapada i dalje dio rješenja problema, ali je ocijenio da ne treba isključiti mogućnost da uskoro postane dio problema.

Varga je na tribini u Tuzli “Kuda ide Srbija?” rekao da je od samog početka bilo jasno da je obećanje da će Vučić priznati nezavisnost Kosova zapravo prevara i ocijenio da predsjednik Srbije čini sve da izbjegne da riješi kosovski problem.

Prema njegovim riječima, i dalje se razvija politika velikosrpskog ekspanzionizma prema Kosovu i Bosni i Hercegovini, dok Zapad još uvijek “podržava stabilokratiju” u Srbiji.

Vučić govori o miru, a ponaša se kao da se sprema za rat. On govori o podjeli Kosova, a misli i priželjkuje podjelu Bosne i Hercegovine“, ocijenio je Varga i dodao da je za stabilnost BiH nužan preduslov da ta država uđe u NATO.

On je rekao da ni Srbija ni Rusija ne žele da vide Bosnu i Hercegovinu u NATO i ocijenio da je za BiH najvažnije da uđe u NATO, jer je to jedini način da se spasi od velikosrpskih ideja, pišu “Vijesti.ba“.

Varga je ocijenio da Srbija nema spoljnu politiku i dodao da vezivanje Srbije za Rusiju može da proizvede novu međunarodnu izolaciju Srbije.

Optužio je Vučića da u društvu u Srbiji proizvodi konfliktnu atmosferu i dodao da ne treba isključiti ni mogućnost unutrašnjeg sukoba.

Prema njegovim riječima, nacionalizam je zajednička i jedina stabilna ideologija vlasti i dijelova opozicije u Srbiji, a vezivanje za Rusiju može Srbiju da odvede u izolaciju.

Postoji rizik da će, ukoliko se desi revolucija u Srbiji, ona biti konzervativna a ne prodemokratska“, kazao je Varga.

Na tribini su govorili i predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje iz Tuzle Sinan Alić i novinar agencije Beta i nastavnik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić.

Povezani članci

Da ga uvijek slavite u miru i radosti u našoj zajedničkoj otadžbini: Vučić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

E.H

Vučić: “Cilj je da za 10 godina nestane srpski narod u Crnoj Gori, novih “Oluja” neće biti”

E.H

Aleksandar Vučić naredio hitnu upotrebu vojske u Šidu

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više