Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Vidaković: “Vlasti iz RS-a sa Čovićem blokiraju povratak Srba u Federaciju”

Govoreći u Dnevniku na TV1 o položaju Srba u Federaciji BiH Miladin Vidaković, predsjednik Srpskog građanskog vijeća je istakao da je taj položaj jednako loš kao i svih građana u Federaciji, ili još nepovoljniji u odnosu na položaj građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Republici Srpskoj.

Odnos vlasti iz Republike Srpske prema povratnicima u Federaciji i Srbima koji su za vrijeme rata i poslije rata ostali da žive u FBiH nije bio nimalo korektan. Te vlasti su čak sprječavale povratak što je imalo značajne posljedice. Broj povrataka nije na zadovoljavajućem nivou“, rekao je Vidaković. Podsjetio je da je bilo bilo perioda kada je povratak bio masovniji, ali su Vlasti iz RS-a to kontinuirano nastojale blokirati.

Povratak je bio masovniji, pa i u naš glavni grad, moje Sarajevo, kada je u jednoj godini se vratilo više od 6.000 porodica. Međutim, stalni pritisak vlasti iz Republike Srpske učinio je da se jedan broj tih povratnika nije zadržao u Federaciji“.

Vidaković je rekao da se u posljednje vrijeme na sprječavanju povratka vlastima iz RS-a pridružio i Dragan Čović, ali ništa manje na tom planu ne sarađuje ni sa Mladenom Ivanićem. Dodao je da se sjeća ružnih poruka o Sarajevu, kao gradu gdje nema mjesta Srbima, a Vidaković tvrdi da to nije tako.

Nažalost namjere Čovića, Dodika i Ivanića očito nisu dobronamjerne“, dodao je, prenosi “Patria”.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više